Hit krimić: Roman hladniji od islandskog leda stiže u knjižare

Hit krimić: Roman hladniji od islandskog leda stiže u knjižare
Foto: Instagram, Promo

RAGNAR Jónasson (jer kako bi se zvao autor s Islanda) prije nekoliko godina postao je nova nordijska senzacija. Pozitivne kritike pljuštale su sa svih strana, a čitatelji su prigrlili njegov mračni noir stil objeručke. U nas je dosad objavljena jedna njegova knjiga, Snježno sljepilo, a uskoro će u knjižare stići i novi roman, Zamračenje, čiju vam naslovnicu premijerno predstavljamo.

Autor je poznat po svom stilu pisanja, elegantnom tonu i zapletima koji tek postupno postaju jasni – dakle, po svim elementima dobrog krimića. „Pri čitanju se stječe dojam kao da zurite u gustu maglu i čekate da se u njoj ocrtaju obrisi koje ćete moći razabrati", piše Guardian o novoj knjizi Ragnara Jónassona, a koja će postati omiljeni literarni klima-uređaj ovoga ljeta. 

Evo ponešto o radnji romana: „U unutrašnjosti predivnog fjorda na sjeveru Islanda jednoga je ljetnog dana pronađen leš muškarca koji je premlaćen do smrti. Ispostavi se da je to građevinac koji je radio kao kooperant na probijanju novog tunela, često išao na daleka putovanja i  bio vrlo angažiran u lokalnim humanitarnim aktivnostima.

Dok se sunčane arktičke noći pretvaraju u tamu zbog oblaka pepela uslijed vulkanske erupcije na jugu zemlje, iz Reykjavika stiže mlada novinarka da bi samostalno istražila slučaj, ne znajući da se istodobno jedna nevina osoba bori za život. Inspektor Ari Thór i njegovi kolege u policijskoj postaji u Siglufjörðuru za to vrijeme muku muče sa sve zamršenijim slučajem, a njihova osobni problemi sve to još samo dodatno otežavaju. 

Kakve je tajne skrivao ubijeni muškarac i što prešućuje mlada novinarka? Dok im prijete nijeme sjene iz prošlosti, a tama nad Islandom postaje sve gušća, svi oni ulaze u utrku s vremenom – moraju pronaći ubojicu dok još netko drugi ne izgubi život.“
Ovaj mračan, zastrašujući i krajnje atmosferičan roman nije mogao stići u bolji trenutak. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara