Ovaj fitness program može usporiti proces starenja

Ovaj fitness program može usporiti proces starenja

Foto: Instagram

DOBRO je znati.

S dolaskom proljeća, nekako nam se čini da će teretane biti još punije, jer ipak stiže razdoblje ljepšeg i toplijeg vremena, a s njim i sve manje krpica koje navlačimo na sebe.

A ako se upravo spremate za upisivanje u teretanu ili samo tražite nove izazove, itekako će vas zanimati rezultati jednog nedavnog istraživanja, koje je otkrilo kako jedan specifični fitness program, osim što vaše tijelo čini lijepim i zategnutim, ima i moć usporiti proces starenja.

Kako vam ne bismo previše držali u neizvjesnosti, radi se o HIIT programu, koji su odabrale i brojne poznate dame kako bi ostale u top formi. HIIT je kratica za High Intensity Interval Training, a ovaj je program i službeno proglašen učinkovitijim u sagorijevanju masti od tradicionalnog aerobnog treninga.

U tipičnom HIIT-u izmjenjuju se kratkotrajni intervali visokog intenziteta s manje intenzivnim intervalima aktivnog oporavka, a ovaj vam trening štedi i vrijeme, jer traje 20-30 minuta. Dokazano je da je 24 sata nakon odrađenog HIIT-a bazalni metabolizam 5-10 posto veći od onoga nakon aerobnog treninga standardnog tipa. To znači da tijelo i dugo nakon takvoga treninga troši masne rezerve, čak i u mirovanju.

Da on također može preokrenuti proces starenja našeg tijela, dokazano je nedavno, a u istraživanju su sudjelovali muškarci i žene iz dvije dobne skupine: od 18 do 30 godina i od 65 do 80 godina, koji su podijeljeni u tri skupine treninga. Prva grupa koristila je HIIT biciklistički režim, nakon čega je slijedilo dva dana brze šetnje. Druga je skupina odrađivala trening snage, a posljednja se fokusirala na kombinirani trening bez intervala.

Nakon 12 tjedana, istraživači su otkrili kako su oni koji su slijedili HIIT režim imali najviše koristi na staničnoj razini: mlađe skupine pokazale su porast od 49 posto u mitohondrijskom kapacitetu, a starija grupa od čak 69 posto. Naime, mitohondriji kontroliraju naše disanje i funkcije za proizvodnju energije u stanicama te imaju tendenciju pogoršati se s godinama.

Pa ako naši mitohondriji mogu ostati mlađi, možemo i mi, zar ne?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara