Rouge preporuka: Nova doza jeze iz Švedske

Rouge preporuka: Nova doza jeze iz Švedske
Foto: Instagram

NORDIJSKI majstori krimića i trilera ne posustaju. Prije samo nekoliko mjeseci u knjižare je stigao „Nož“ fenomenalnog Joa Nesboa, a sada imamo prilike pročitati i novi roman najpoznatijih švedskih scenarista.

„Treći glas“ još je jedno od vrhunskih djela Cille i Rolfa Borjlin. Konačno je došao i prijevod na hrvatski jezik tako da možemo uživati u imaginaciji intelektualnih umova dua Borjlin i iskusiti jednu kriminalističku priču u punom potencijalu. No ono što je kod njih zanimljivo jest činjenica da se njihova slava krije zapravo iza filmskih i TV scenarija, te je perspektiva kojom se izražavaju u knjigama zbog toga još zanimljivija: scenaristi posjeduju izvanrednu vještinu vođenja radnje, što u ovom romanu posebno dolazi do izražaja.

Trileri koje pišu su prožeti karizmatičnim junacima koji su vođeni željom postizanja socijalne pravde. Jednako tako roman „Treći glas“ prenosi priču o mladoj junakinji, detektivki Oliviji Ronning Rivieri, koja sebe dovodi u opasnost kako bi razotkrila skrivene lance kriminala. Sve to čini kako bi zaustavila zločine koji su zaslužni za smrt mnogih ljudi. Kao i kod većine skandinavskih autora, u ovom romanu prisutne su teme koje Švedsku oslikavaju kao zemlju snažnih društvenih sukoba. Nešto je trulo u Švedskoj, mogli bismo reći.

Pronađeno je tijelo nestale cirkusantice koja je radila za bacača noževa. Tijelo joj je raskomadano i zakopano na šest različitih lokacija. Ovo stravično ubojstvo užasnulo je cijelu zajednicu. Dok se smiruju doživljaji oko strašnog zločina, paralelno se odvija drugi lanac sumnjivih nesreća koji privlači pažnju.

Tinejdžerica Sandra Sahlmann na putu kući odjedanput ostaje bez goriva. Jedini cilj joj je stići kući, ali nije joj ni na kraj pameti što će ju čekati iza ulaznih vrata njezina doma. Kada otvori vrata odmah ugleda svog oca koji obješen visi sa stropa. Samo kratak trenutak je bio potreban i cijela kuća joj je bila prepuna policije. Nije im dugo trebalo; proglasili su situaciju samoubojstvom. 

Jedino Olivia Rivieri, perspektivna i hrabra detektivka, smatra da tu nešto nikako ne štima. Prvo i najveće pitanje je zašto pokojni Bangs Sahlmann nije ostavio oproštajno pismo. Radio je u carinskoj policiji gdje je nedavno zaplijenjena velika količina narkotika. Ima li to veze s  njegovom smrću? Je li imao on veze s krađom ili je htio razotkriti krivca? Olivia ne može dozvoliti da ova pitanja ostanu bez odgovora. Osim toga, ljudi povezani sa slučajem nestaju bez traga te ubrzo postaje jasno da je ova smrt tek vrh sante leda.

Žestoka priča koju ćete pročitati u ovom romanu čvrsto je usidrena u najaktualnijim društvenim temama, i tempo kojim autorski dvojac vodi radnju u nekim dijelovima postiže vrtoglavu brzinu.

Ako vam se knjiga svidi, a vjerujemo da svakako hoće ako ste ljubitelj mračnih trilera, svakako preporučujemo da pročitate i prethodni roman ovih autora, „Plima“.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara