Rouge preporuka za plažu: Dogodilo se u Havani

Rouge preporuka za plažu: Dogodilo se u Havani
Foto: Instagram, Promo

OVA priča, gotovo saga, govori nam o povijesti jedne obitelji unutar dva vremenska tijeka. „Dogodine u Havani“ (engl. Next Year in Havana) veliki je svjetski hit autorice Chanel Cleeton koji je poznata knjiška influencerica Reese Witherspoon odmah ugrabila za svoj book club. Egzotične lokacije, burna povijest i izvanredna priča – sve to pronaći ćete u knjizi koja je upravo objavljena na hrvatskom.

„Havana, 1958. Elisa Perez i njezine tri sestre kćeri su bogate dinastije proizvođača šećera. Dok Perezovi muškarci vladaju sudbinom zemlje, one odrastaju u svijetu luksuza i besposlice. Međutim, borbe već bjesne na istoku zemlje, a uskoro će u samom središtu Havane početi građanski rat. Kako jedan svijet odlazi, drugi se rađa. Ali Elisu će susret s Pablom, mladim revolucionarom, baciti u samo srce sukoba. Rastrgana između odanosti obitelji, strasti i ideologije, njezina će se sudbina preokretati kao list na vjetru, baš kao i sudbina cijelog naroda. 

Miami, 2017. Elizina unuka Marisol Ferrera, honorarna spisateljica, odrastala je slušajući romantične priče o Kubi, osobito o Havani, gradu koji je njezinoj baki pružio najveće radosti, ali i najveće životne drame. Elisa ostavlja Marisol i svoju posljednju želju - da njezin pepeo prospe u zemlji u kojoj se rodila.

Šezdesetak godina nakon bakina bijega iz Havane, Marisol pristiže u taj bajkovit grad i susreće se s kontrastom kubanske bezvremenske ljepote i njezinom opasnom političkom klimom. Kada se razotkrije još jedan dio obiteljske povijesti, a Marisol osjeti privlačnost spram čovjeka koji je i sâm prepun tajni, bit će potrebne smjernice iz bakine prošlosti da joj pomognu shvatiti što uistinu znači biti hrabar.“

Autorica, osim smišljanja zanimljive radnje, ima talent u dočaravanju atmosfere Kube kakva je danas, ali i kakva je bila nekad. Iako mnogi od nas sanjaju o putovanju onamo, ta je država već desetljećima po burnim pritiskom političkih nemira. 

Ako vam se sviđaju obiteljske sage Lucinde Riley, u kojima također lutamo svijetom u potrazi za obiteljskim korijenima, tada će za vas „Havana“ biti pravi pogodak. Knjiga u koju se tako lako udubiti, a tako je teško zaboraviti. Idealno ljetno štivo uz koje ćete ponešto i naučiti.  


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara