57 godina od tragedije koja je promijenila engleski nogomet: Prisjetimo se "Busbyjevih beba"

57 godina od tragedije koja je promijenila engleski nogomet: Prisjetimo se "Busbyjevih beba"

Foto: Twitter

POVIJEST engleskog nogometa, povijest je velikih sportskih uspjeha, neuspjeha, no i velikih tragedija. Heysel i Hillsborough možda su ostali najdublje u memoriji sportskih zaljubljenika širom svijeta, vjerojatno jer su najsvježiji, no jedna tragedija od prije više od pola stoljeća možda je i još više ostavila traga u kolektivnoj svijesti Otočana, nego bilo što drugo.
 
Na današnji dan, prije točno 57 godina u avionskoj nesreći u Münchenu stradala je zlatna generacija Manchester Uniteda, u to vrijeme najboljeg engleskog kluba. 
 
United je gostovao u Beogradu u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Kupa prvaka protiv Crvene zvezde. Prvu utakmicu United je dobio 2:1. U uzvratu Englezi su imali i 3:0, no crveno-beli nabrzinu zabijaju tri gola i dolaze do 3:3. Kako u to vrijeme nije postojalo pravilo gola u gostima, Zvezdi je nedostajao samo jedan gol do ponovljene utakmice za dva dana, što bi značilo da će United produžiti svoj boravak u Beogradu.   U samom finišu susreta najbolji igrač beogradske momčadi, slavni Dragoljub Šekularac imao je stopostotnu šansu, no nije pogodio. I tako je ''potpisao smrtnu presudu'' osmorici igrača engleskog prvaka. 
 
U to vrijeme se preko Europe, makar i zrakoplovima, putovalo danima. Kako nije bilo direktne veze između Beograda i Manchestera, zrakoplov s igračima i stručnim štabom Crvenih vragova presjedao je u Münchenu. Pet dana se zbog zaleđene piste čekao let za Englesku. Dva pokušaja polijetanja su propala, a menadžer Uniteda, legendarni Matt Busby sebi nikad nije oprostio što nije zaustavio i treći, jer taj je bio koban.
 

Količina snijega i leda na krilima bila je preveliki teret za zrakoplov, koji je u pokušaju polijetanja skliznuo sa staze i zabio se u susjednu kuću. Od 44 putnika u avionu, njih 21 je poginulo na mjestu, od toga osmorica igrača. Srećom po engleski nogomet i Manchester United, zlu kob su izbjegli Bobby Charlton, koji je smrt izbjegao samo pukom srećom, jer je u posljednji trenutak sjeo na ''pogrešno'' sjedalo te Matt Busby.
 
Nakon te tragedije, malo tko je od preživjelih imao volje za bavljenjem nogometom. Međutim, malo po malo, klub se iz pepela uzdizao, a simbolika ili ne, točno deset godina poslije tragedije osvojio je svoj prvi naslov prvaka Europe.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara