Europska komisija Indexu potvrdila: Ispitat će jesu li Bandićevi milijuni Mamićevom Dinamu legalni!

Foto: Hina, Index / Mihaela Kristić 

IZ UREDA Europske komisije Indexu je potvrđeno da Komisija za tržišno natjecanje obavlja izvide milijunskih potpora kojima je Grad Zagreb putem svojih kanala sufinancirao GNK Dinamo. U periodu od 2006. do 2014. godine, prema javno dostupnim podacima, riječ je o ukupnom iznosu od oko 250 milijuna kuna koje je Dinamo primio od Zagrebačkog sportskog saveza, Zagrebačkog Holdinga, Turističke zajednice Grada Zagreba te Grada Zagreba za održavanje gradskog stadiona kojeg klub koristiti u vlastite svrhe. 

"Formalna istraga nije otvorena, ali u kontaktu smo s hrvatskim vlastima u vezi potencijalnih potpora prema nogometnom klubu Dinamo", Indexu je iz ureda Europske komisije za tržišno natjecanje pojasnila Yizhou Ren, asistentica za odnose s javnošću. 

Slučaj Dinamovog obilatog financiranja iz javnih sredstava rješavala je prošle godine Agencija za tržišno natjecanje, na zajedničku prijavu malih Hajdukovih dioničara. U lipnju 2013. godine predsjednica AZTN-a Olgica Spevec obustavila je postupak zbog nepostojanja pravne pretpostavke za njegovo vođenje. Spevec je objasnila da se financiranje Dinama, kao i drugih sportskih klubova u Hrvatskoj, iz javnih proračunskih sredstava obavlja temeljem programa javnih potreba sporta sukladno Zakonu o sportu, te sukladno Statutu Grada Zagreba koji donosi Gradska skupština. Zakon o državnim potporama ne dotiče se pitanja u sportu pa je AZTN jednostavno morala primjeniti Zakon o sportu, prema kojem je Dinamo legalno financiran državnim novcem. No, tom je prigodom Olgica Spevec znakovito poručila da "Europska Unija može učiniti ono što AZTN ne može" i praktički uputila Hajdukove dioničare da prijavu podnesu na pravu adresu, što su oni u Bruxellesu i učinili. Od 1. srpnja Europska komisija putem Ministarstva financija RH nadzire dodjelu sredstava profesionalnim klubovima te opravdanost tih sredstava. Ministarstvu financija Index je također poslao upit o radnjama koje očigledno provode na zahtjev EK, ali odgovor još nismo zaprimili.

Za Uniju je pitanje financiranja sporta iz javnih sredstava novost, no članak 107. stavak 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije jasno propisuje načelnu zabranu državnih potpora, ukoliko se dodjelom državnih sredstava narušava tržišno natjecanje stavljanjem u poduzetnika ili proizvodnje u povoljniji položaj. 

"Kada je 2009. godine donesen Lisabonski ugovor po prvi puta su uvedene odredbe o sportu kao o gospodarskoj aktivnosti. Tek 2011. godine odobren je prvi poticaj Mađarskoj, u vidu poreznih olakšica za četiri sporta. Kazano je također da sredstva koja su dana francuskim klubovima za njihov podmladak ne predstavljaju državnu potporu. No, tek 2012. godine nakon niza inicijativa i negodovanja Nijemaca zbog španjolskog modela potpora profesionalnim klubovima Europska komisija i Michel Platini upoznali su sve države članice s tim da se na profesionalni nogomet trebaju odnositi pravila o državnim potporama iz članka 107 ugovora o financiranju EU", objasnili su nam u AZTN. 

Postoje sredstva koja će se i dalje dodjeljivati. No, među njima svakako neće biti, primjerice, sredstva za pripreme Dinamove prve momčadi, ukoliko se i dalje dodjeljuju. Bandićeve institucije financijsku su podupirale čak i troškove međunarodnih natjecanja te plaće trenera i sportaša.Ni za jednu potporu nije zatražena dozvola AZTN, što Dinamo i Grad Zagreb također gura u nepovoljan položaj. Svaka potpora se, naime, dodjeljuje odobrenjem EK-a odnosno resornog ministarstva (u ovom slučaju Ministarstva financija)u slučaju manjih iznosa. Potpora može biti proglašena i nelegalnom ukoliko se ustanovi da nema osnove za njezino provođenje. 

EK još nikada nije naložila povrat potpora 

Prošle je godine AZTN od Grada Zagreba tražila da se očituje o pitanju potpora Grada Zagreba nogometnom klubu Dinamo. Grad je svoja ulaganja u biznis Zdravka Mamića opravdao izmjenom formalnog modela potpore, navodeći da je riječ o ulaganju u omladinsku školu i stadion Maksimir. Detaljnu strukturu potpora koje su isplatili Dinamu nikada nisu objavili. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se do usklađenja propisa postaviti zagrebačka vlast na čelu s Sandrom Švaljek. Hoće li i u 2015. godini Grad Zagreb nastaviti s dosadašnjom praksom? Upitno je koliko bi takav potez bio legalan, dok potpore ne odobri EK, kao nadležno tijelo. Moguće je da spor ode i na nacionalni sud, kao što je slučaj sa obnovom Santiago Bernabeua, koju tužbom koči ekološka udruga iz Madrida. 

Ukoliko bi se potpore koje je Dinamo primao od Grada Zagreba proglasile nelegalnima ili nedopuštenima, one bi uz zatezne kamate trebale biti i vraćene, no takav potez EK još ne bilježi.

Bojan Islamović, jedan od Hajdukovih malih dioničara koji su podnijeli prijavu u Bruxelles, za Index je kazao da se postupak sastoji od tri faze: provjere prijave, predistražnih radnji te formalne istrage. 

"Poslušali smo preporuku AZTN-a, kada su zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju obustavili postupak zbog nelegalnih državnih potpora Grada Zagreba, te smo poslali prijavu u Europsku komisiju. Znamo samo da su pokrenuli predistražni postupak", potvrdio nam je Islamović.

Izvidi Europske komisije po pitanju javnog financiranja Dinama mogli bi konačno dovesti do jasnog utvrđivanja granice između profesionalnog i amaterskog sporta u Hrvatskoj te spriječiti da se novcem lokalnih zajednica financiraju privatni projekti. Ova tema svakako traži i javnu raspravu, obzirom da većina hrvatskih klubova praktički od osamostaljena živi od novca poreznih obveznika, slagali se oni s tim ili ne. 

Bit će vrlo zanimljivo saznati i kako Europska komisija gleda na novi model spašavanja potonulih sportskih subjekata predstečajnom nagodbom, što prema tumačenju mnogih stručnjaka, ali i zdrave logike, nije ništa drugo doli - državna potpora. 


Državne potpore - "U ilegali" pola Europe
Javna sredstva smatraju se ilegalnom državnom potporom ako određenom subjektu, koji obavlja ekonomsku djelatnost, stavlja u privilegirani položaj pred konkurencijom i utječe na trgovinu među zemljama članicama.
EK je dopustila iznimke od pravila državnih potpora kad je riječ o ulaganjima u infrastrukturu, no potrebno je zadovoljiti niz kriterija. Nedavno je pod istragom bilo pet nizozemskih klubova zbog državnih potpora, koje mogu uključivati zajmove, garancije, robe i usluge po povoljnijim uvjetima ili porezne olakšice. U slučaju Vitessea radilo se o 11 milijuna eura duga kojeg je grad Arnhem "suspendirao" (oprostio) klubu, ali uspjeli su dokazati Komisiji da bi tako postupio i privatni kreditor na tržištu. Ostali klubovi, uključujući PSV, bili su pod istragom zbog sumnjivog poslovanja sa zemljištima, iz kojih su profitirali na štetu lokalnih zajednica, a u tom kontekstu istražuju se i španjolski klubovi, čak i Real Madrid i Valencia. To je samo vrh ledene sante. Ilegalnom potporom označavala se i dodjela londonskog Olimpijskog stadiona West Hamu, ali i tamo je "vuk pojeo magare".
"Hammersi" su za 15 milijuna funti i 2 milijuna godišnje "stanarine" za sljedećih 99 godina dobili najnoviji stadion na kojeg je država potrošila pola milijarde funti i "sitno" za prenamjenu kako bi se tamo, uz atletiku, igrao nogomet. UEFA zna za 53 posto stadiona i 50 posto trening-centara od 235 najvećih europskih klubova, koji su u vlasništvu države ili lokalne zajednice. Pet je klubova u vlasništvu država, a vlade financiraju izgradnje novih stadiona za velika natjecanja.
Domovinski rat kao argument za državne potpore
Manevarskog prostora očito i u EU ima dovoljno za dovitljive hrvatske sportske i političke dužnosnike, koji moraju svesti na minimum iznos kojeg profesionalni sportski klubovi dobivaju od poreznih obveznika. Potpore će EU dopustiti ako su socijalnog karaktera, dopustit će se u slučaju štete kod elementarnih nepogoda i nepredviđenih događaja, one koje omogućuju završetak projekata u zajedničkom europskom interesu, one koje ublažavaju ozbiljni poremećaj u nacionalnom ili regionalnom gospodarstvu, ili ako olakšavaju razvoj ekonomskih aktivnosti ili područja, a da ne djeluju nepovoljno na trgovinu među članicama. Za Hrvatsku najzanimljvija je ona točka koja dopušta potpore koje promoviraju ekonomski razvoj područja u kojima je životni standard netipično nizak ili u kojima je nezaposlenost ozbiljno visoka. Ta se isprika može iskoristiti u gotovo svakom kutku "Lijepe naše", a možda bi mogli razmisliti o potezanju rata kao argumenta za dodatne potpore, jer primjerice Njemačka ima posebnu točku koja joj dopušta potpore u regijama koje su bile pogođene podjelom zemlje." (Ivan Gojčeta) 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara