Navijači protiv "Eura za Europu", Platini poručio: "Imat ćemo inteligentno rješenje"

Foto: AFP

UEFA je jučer objavila kako je ispunila još jednu želju Michela Platinija i odlučila kako će se Europsko prvenstvo 2020. godine igrati u više europskih država.

> UEFA prihvatila Platinijevu ideju: Euro 2020. igrat će se širom kontinenta!

"Euro za Europu" ideja je predsjednika UEFA-e, a za nju je dobio podršku gotovo svih članica. Protivila se tek Turska koja je imala jaku kandidaturu u godini u kojoj je izvjesno da će Istanbul dobiti Olimpijske igre. Prvi put ju je Platini iznio tijekom Eura u Poljskoj i Ukrajini, turniru koji je bio na pragu debakla zbog nedovršenih prometnica i ostale infrastrukture, a zarada je za domaćine bila zanemariva u odnosu na dugove i prazne stadione koji su ostali nakon Eura.

Svjestan kako će podjela Eura na više gradova domaćina olakšati organizaciju i smanjiti troškove Platini će ovim potezom jednim Eurom pokupiti više glasova nego da je zadovoljio samo jedan ili dva saveza.

Problem su navijači, koji bijesne jer se gubi draž odlaska na turnir u jednu zemlju, a ovim rješenjem morat će prevaliti tisuće kilometara kako bi pogledali dvije utakmice.

"Razgovarali smo s navijačima. Protivili su se ideji, ali rekli smo im da ćemo im pomoći i počeli su pozitivnije gledati na nju", rekao je Michel Platini novinarima dan nakon objave svog plana. 

"Moramo donijeti neke odluke, političke i geografske, ali imat ćemo inteligentno rješenje. Nećemo tjerati navijače po Europi. Ideja je dobra".

Platini je počeo kampanju za Blatterovog nasljednika

Vijest iz UEFA-e jučer je u sekundi odjeknula Europom, a reakcije su različite. Dok neki tvrde da ubija čar Eura, iz FIFA-e su stigle kritike i obećanje kako se to nikada neće dogoditi svjetskom prvenstvu.

Francuski "Figaro" piše kako će Platini ovim potezom ojačati svoj utjecaj uoči svoje kandidature za naslijednika Seppa Blattera. Iz Njemačke stižu poruke podrške poput "ujedinjenja Europe. "Nema zemlje u Europi koja može sama podnijeti cijeli Euro. Ovo je dobra ideja", rekao je Predsjednik Udruženja europskih klubova Karl-Heinz Rummenigge. Njemački mediji pišu kako ovom odlukom Platini pogoduje nacionalnim savezima.

U istočnoj Europi čuje se glas otpora. Turci su se nadali sljedećem velikom natjecanju, Ruski mediji pišu kako će se ovime izgubiti osjećaj festivala, lokalnog utjecaja, kuhinje, prirode, arhitekture i pulsa naroda. "Sve će to nestati", piše Sport-Express.

Ljuti su i u Azerbajdžanu i Gruziji koji su ponudili zajedničku kandidaturu.

Kandidaturu istaknuli svi stadioni od Wembleyja do Maksimira

Većina europskih saveza već je istaknulo svoje kandidature. Englezi jedva čekaju novo finale na Wembleyju, Poljaci i Ukrajinci ponudili su svoje "najmodernije stadione u Europi".

"Vrijedi se boriti, tražit ćemo da se igra u jednom od naših gradova. Naš predsjednik već je razgovarao s Platinijem", poručio je potpredsjednik poljskoog saveza Roman Kosecki.

Davor Šuker i Zdravko Mamić nadaju se progurati ideju Eura u Zagrebu. Bila bi to savršena prilika da se konačno sredi maksimirsko ruglo, no ako će UEFA gledati da uštedi svaki Euro, Maksimir će biti zadnji na popisu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara