Pozdrav s Maksimira i u Saboru: "E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti"

Pozdrav s Maksimira i u Saboru: "E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti"

Screenshot: Facebook

JOSIP ŠIMUNIĆ slavlje zbog pobjede nad Islandom i plasmana na SP, pokvario je predvođenjem skandiranja zloglasnog pokliča "Za dom" s tribinama Maksimira.

Onima koji makar površno znaju hrvatsku povijest iz Drugog svjetskog rata, svjesni su što taj pozdrav znači i koliki deseci tisuća su pod njim ubijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šimunića pak to nimalo ne smeta, jer objasnio je sinoć: "Oduvijek sam ovo želio napraviti. Kakve tužbe, kazne, nemam se čega stidjeti. Zbog ‘Za dom spremni’ i to? Igrao sam za svoj dom, oni kojima to smeta mogli bi malo nešto pročitati i proučiti povijest. Ako to nekog smeta, onda je to njegov problem."

Na ovo Šimunićevo kratko predavanje, statusom na Facebooku odgovorio je Željko Jovanović, ministar sporta i obrazovanja:

"E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti. Ako želiš osobno ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora povijesti i shvatiš kakav je to poklič ‘Za dom spremni!’".

Jadranka Kosor: Šimunić je učinio nešto krajnje protuustavno

Nakon što je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović reagirao na svom Facebook profilu, reakcije stižu i iz Sabora.

"Gospodin Šimunić je učinio nešto krajnje protuustavno i štetno za Hrvatsko. To je primjer kako mnogi ljudi misle - da čine nešto domoljubno, a zapravo čine nešto iznimno štetno", rekla je Jadranka Kosor, a Milorad Pupovac je dodao. "Mi očekujemo da nadležna sportska tijela poduzmu korake koji su u skladu sa zakonom. Šimunić je time prekršio hrvatski Ustav i hrvatske zakone", izjavio je Pupovac.

Cijeli slučaj je komentirala i SDP-ovka Gordana Sobol. "Očito nekim glavama još nije sazrjelo da je to nešto što je nedopustivo na ovakvim javnim priredbama. Naši reprezentativci bi trebali biti svjesni toga što je, a što nije dopušteno. Skandirati s dijelom publike ustaški pozdrav je nedopustivo, a bojim se i kažnjivo", rekla je Sobol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara