HNL

HNS objavio rezultate testiranja na koronavirus među prvoligašima

HNS objavio rezultate testiranja na koronavirus među prvoligašima
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

IGRAČI i članovi stručnih stožera klubova hrvatske prve nogometne lige testirani su na koronavirus i utvrđeno je da su svi negativni, odnosno da nitko nije bio zaražen, objavio je Hrvatski nogometni savez.

"Rezultati genetičkog testiranja na prisustvo SARS-CoV-2 virusa na uzorku od 350 igrača i članova stručnih stožera klubova Hrvatski Telekom Prve lige isključili su postojanje covida-19 u testiranoj populaciji", navodi se u objavi na službenim stranicama HNS-a u kojoj se dodaje da se ovaj tjedan nastavlja s drugom fazom testiranja koja uz molekularne testove RT-qPCR uključuje i serološka testiranja putem kojih se utvrđuje prisutnost specifičnih IgA i IgG protutijela. Prisustvo igG protutijela je važno jer potvrđuje da je osoba preboljela bolest.

"U svojim nastojanjima u prevenciji širenja covida-19, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza prof.dr. Dragan Primorac sa suradnicima je razvio cjeloviti model koji između ostalog uključuje i primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala SARS-CoV-2 virusa, koristeći molekularne testove RT-qPCR. Točnije, navedenom analizom se dokazuje prisustvo virusnih (N, E, RdRP) gena SARS-CoV-2 virusa. Utvrđivanje prisustva virusnog genetičkog materijala radi se iz uzorka brisa nazofarinksa (dio ždrijela iza nosne šupljine), s obzirom na to da je upravo nazofarinks jedno od mjesta koncentriranja virusa nakon ulaska u ljudski organizam. U navedenom modelu genetičko testiranje se radi u vremenskom razmaku od pet dana, kako bi se izbjeglo dobivanje lažno negativnih rezultata. Naime, tzv. latentni period (period od kontakta s virusom pa do proizvodnje novih virusnih čestica), traje približno pet dana", pojašnjava HNS o kakvom se postupku radi.

HNS također ističe da su ovom projektu, koji je u svijetu poznat pod nazivom Hrvatski model i koji je objavljen u prestižnom magazinu Journal of Global Health, snažnu potporu dale Fifa i Uefa. 

U realizaciji projekta sudjeluju Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i laboratorij Genos. Logističku potporu projektu pruža i Povjerenstvo HNS-a za covid-19 pandemiju, u čijem su sastavu uz članove Zdravstvene komisije HNS-a i znanstvenici Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski nogometni savez na kraju posebno ističe sjajnu suradnju s klubovima, igračima i članovima stručnih stožera koji su se ponijeli iznimno odgovorno tijekom realizacije ovog projekta. Isto tako, Hrvatski nogometni savez nastavlja s provedbom svih mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara