Esport

UEFA pokreće Ligu prvaka za gamere

UEFA pokreće Ligu prvaka za gamere
Foto: EPE-EFE

UEFA i Electronic Arts najavili su eChampions League, esport verziju Lige prvaka u kojoj će se gameri natjecati u FIFA-i 19. Najava je stigla mjesec dana nakon što je Premiership najavio pokretanje vlastitog esport natjecanja. Na eChampions League moći će sudjelovati samo igrači na PlayStation konzolama, a nagradni fond prve sezone iznosi 280 tisuća eura, odnosno nešto više od dva milijuna kuna.

>VIDEO Pogledajte jedan od najluđih golova u FIFA-i 19

>Znate li čiji su novi dresovi u FIFA-19?

Prije nekoliko mjeseci UEFA je objavila natječaj za organiziranje esport natjecanja, a sada smo dobili i prve rezultate. U suradnji s Electronic Artsom, organizirat će eChampions League, esport verziju Lige prvaka u FIFA-i 19. Na natjecanju će se igrati samo na PlayStation konzoli, čiji je vlasnik Sony, koji je i sponzor UEFA-ine Lige prvaka. Online kvalifikacije održat će se početkom ožujka, a 64 najbolja igrača dobit će priliku u travnju osigurati mjesto na velikom finalu koje će se održati 31. svibnja u Madridu, dan prije finala Lige prvaka. Pobjedniku će pripasti 100 tisuća eura i 850 bodova za FIFA Global Rankings. 

Podsjetimo, Electronic Arts je za FIFA-u 19 nakon 10 godina pribavio UEFA-ine licence za Ligu prvaka, Europa ligu i Superkup nakon što Konami i UEFA nisu nastavili dugogodišnju suradnju. Direktor marketinga UEFA-e Guy-Laurent Epstein rekao je da je ovakva suradnja UEFA-e i Electronic Artsa ključan korak u povezivanju s postojećim, ali i novim fanovima Lige prvaka.

Ulazak krovne europske nogometne organizacije u esport važan je iz perspektive esporta, ali i nogometa. NBA, NFL, NHL i Formula 1 već organiziraju vlastita esport natjecanja i bilo je pitanje vremena kada će se i UEFA odlučiti na taj potez. FIFA serijal je najpopularniji serijal sportskih igara na svijetu i ima ogromnu bazu igrača, samim time bi eChampions League trebao privući više publike i jače odjeknuti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara