800 kilograma slanine za preko 20 tisuća graha gladnih usta

"MILANE, dođi malo i do nas", vikale su jutros graha željne razdragane bakice, dok je zagrebački gradonačelnik vikao "Ajmo, dečki, brže malo s tim grahom!". Ovacije publike glavni je prvomajski kuhar danas izazvao nakon što je njegov glas progromio kroz nekoliko štandova u zagrebačkom Maksimiru: "Ajmo, puštajte malo brže te ljude, nema čekanja!".

Proslavu Prvog svibnja ove je godine organizirao grad, kad već sindikati nisu htjeli. Ali Bandić je ovaj put odustao od bilo kakvih govorancija. "Red je da i mi jedan dan šutimo", ponavljao je novinarima, dodavši kako je sindikatima prepustio riječ na ovaj dan.

"Neka se saborski zastupnici vrate u mirovinski sustav i osjete kako on funkcionira"

Sindikalni čelnici to su iskoristili pa najavili pokretanje peticije za raspisivanje referenduma za ukidanje povlaštenih saborskih mirovina.

Krajem svibnja bit će organizirano prikupljanje potpisa na peticiju. Njome će se, kako je najavila predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević, tražiti da se saborski zastupnici "vrate u mirovinski sustav i osjete kako on funkcionira".

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec kazao je da je pokretanje peticije demokratsko pravo sindikata, ali da povlaštene mirovine nisu nikakva hrvatska posebnost.

Bandić: Grah je rađen po mom receptu!

Grah je skuhan zahvaljujući instituciji Dobri Dom, a Bandić je nizao poštapalicu za poštapalicom: "Grah je rađen po mom receptu, ali neću vam ga otkriti. Što bi se dogodilo da vam vlasnik najbolje pizzerije u gradu otkrije recept za svoju pizzu? Morao bi zatvoriti butigu!". Na grah je navodno utrošeno 800 kilograma slanine. Barem tako kaže Zvonimir Šostar.

Zarekao se Bandić, kaže, da neće jesti prvi, nego zadnji. "Ja ću jesti na kraju, to sam se zarekao! Zadnji čovjek koji danas dođe u Maksimir dobit će grah. Ako dođe 20 tisuća ljudi, ja želim biti onaj iza zadnjega!". Ipak, u društvu Miroslava Ćire Blaževića, jednog od malobrojnih Bandićevih prijatelja koji su došli zagrabiti u plastični tanjurić graha, gradonačelnik je popustio pa prezalogajio i prije posljednjeg slavljenika praznika rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačeviću Maksimir samo jedna od postaja u predizbornoj kampanji

Pojavio se i Dragan Kovačević, kandidat za novog predsjednika SDP-a, koji priznaje da je njegov dolazak u Maksimir dio predizborne kampanje, ali pita nas: "A što u ovo vrijeme uoči održavanja konvencije nije predizborna kampanja?". Tko prizna, pola mu se prašta. Iako se u Maksimiru trebao pojaviti i Kovačevićev protukandidat Davorko Vidović, jutros ga nije bilo.

Žestok start u predizbornoj kampanji kolege Vidovića, koji je medijsku pažnju odlučio pridobiti kvazi-slučajem snimanja telefonskog razgovora (optuživši Milanovića da je snimio razgovor s njim i pritom mu to prethodno najavio), Kovačević ne želi pretjerano komentirati. Na pitanje ne bi li takvo prljavo rublje trebalo ostati unutar stranke, ne daje decidiran odgovor, nego nevješto skreće temu na svoj predizborni program. Odbacuje tvrdnje kako su se on i Vidović prekasno uključili u utrku za predsjednika. Smatra da do 10. svibnja obojica imaju dovoljno vremena pripremiti se za ulogu vođe stranke.

Ni Mesiću ove godine nije do graha

Na Međunarodni praznik rada Milanović se nije pojavio u Maksimiru, pridružio se SDP-ovcima Rijeke i Primorsko-goranske županije na tradicionalnoj proslavi u Ronjgima.

Kako svake godine bivaju izviždani, HDZ-ovci se, očekivano, nisu pojavili u Maksimiru - iako je Bandić, kako je kazao, svima poslao pozivnice. Ipak, tamo je bio Ćiro da ih brani. "Ja sam desničar, to je opće poznato", kaže Ćiro, braneći Ivu Sanadera. Tugaljivo je ustvrdio kako ne vjeruje da se u Maksimiru nije pojavio jer se boji penzionerskih zvižduka.

Svi su bili pozvani, no pojavilo se par SDP-ovaca, među njima stara Bandićeva garda - Zvonimir Šostar, Duško Ljuština, Ivo Jelušić i nekoliko najbližih prijatelja. Došao je i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Iako gotovo nikad ne propušta priliku da kojem penziću stisne ruku na prvosvibanjski dan, ni Mesiću jutros nije bilo do graha.

B.S.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara