A kako Europska komisija komentira problem oko ćirilice u Vukovaru?

A kako Europska komisija komentira problem oko ćirilice u Vukovaru?

Foto: Vlado Kos/Cropix

STAJALIŠTE Europske komisije jest da ne komentira događaje poput sukoba o dvojezičnosti u Hrvatskoj niti pojedinačna mišljenja, no Deutsche Welle uspio je dobiti općeniti komentar o prosvjedima protiv ćirilice.

"Vladavina prava i pomirenje su načela na kojima se temelji EU i toga moraju biti svjesni svi na europskom kontinentu: i građani koji to moraju poštivati i vlast koja to mora provoditi", poruka je Europske komisije nakon prosvjeda protiv uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako postoje zakoni oni se moraju poštivati. S druge strane, ono što je specifično za regiju Zapadnog Balkana je potreba za pomirenjem i dobrim odnosima, ne samo sa susjedima već i s manjinama u zemlji. To su dva važna načela na koja se mora misliti, posebno kada se radi o osjetljivim pitanjima kao što je recimo ono u Vukovaru", izjavio je za DW glasnogovornik europskog povjerenika za proširenje Peter Stano.

"Poštivanje vladavine prava tiče se svih. Samo članstvo u EU-u služi da se to osigura, jer je to urezano u naše zakonodavstvo i funkcioniranje EU-a. Svi moraju biti svjesni toga i tako se ponašati”, dodaje Stano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara