Bandić ostaje bez titule počasnog građanina Sarajeva?

Foto: FAH

GRADSKO vijeće Sarajeva moglo bi poništiti odluku o proglašenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića počasnim građaninom Sarajeva, a rasprava o tome uslijedit će već na sjednici vijeća zakazanoj za srijedu, prenosi u utorak sarajevsko "Oslobođenje".

Bandića je to isto vijeće proglasilo počasnim građaninom Sarajeva u veljači, no odluka je postala predmetom prijepora nakon što je zagrebački gradonačelnik u međuvremenu izjavio kako bi BiH trebala biti ustrojena od tri entiteta uz konstataciju da su Hrvati u sadašnjoj BiH podvrgnuti majoriziranju.

"Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda i, nadam se, uskoro i tri entiteta, da svatko ima mogućnost da izabere svoje predstavnike", kazao je među ostalim gradonačelnik Zagreba u intervjuu kojega je 10. ožujka dao televizijskoj mreži Al Jazeera Balkans.

Bandić je uz to dodao kako je prijatelj BiH koji se zalaže za najbolje moguće odnose te zemlje s Hrvatskom, no to nije pomoglo kako bi izbjegao niz kritika izazvanih njegovim spominjanjem trećeg entiteta kao mogućeg modela rješavanja sadašnje krize u BiH.

Oduzimanje titule počasnog građanina Bandiću samo dan nakon intervjua koji će se pokazati spornim pokrenulo je vodstvo gradske skupštine, a nakon toga su im se pridružili sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić i njegovi zamjenici Ranko Čović i Aljoša Čampara, podsjetio je predsjedatelj Gradskog vijeća Sabahudin Dedalić.

Bandiću je u inicijativi za oduzimanje titule počasnog građanina zamjereno jer je "iskazao i podržao politički stav o budućoj organizaciji BiH suprotno Ustavu BiH".

Dogradonačelnik Čampara dodatno je pojasnio kako je nedopustivo da se jedan počasni građanin Sarajeva na ovakav način miješa u unutarnju politiku BiH.

"Ne dopuštamo da nas bilo tko dijeli u bilo kakve nacionalne torove", kazao je Čampara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara