Pregovori ne idu glatko: Nisu svi sindikati prihvatili Bandićevu ponudu

Foto: Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić sastao se danas sa skupinom sindikalnih predstavnika državnih i lokalnih službenika i namještenika, a nakon rasprave, predstavnici sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama, ustanovama kulture i javnoj vatrogasnoj postrojbi nisu prihvatili gradonačelnikov prijedlog, nakon čega se pokreće postupak otkazivanja postojećih kolektivnih ugovora, priopćio je Ured zagrebačkoga gradonačelnika.

Ured ističe kako su predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske i Podružnice sindikata gradske uprave Grada Zagreba prihvatili gradonačelnikov prijedlog smanjenja broja zaposlenika, kao i zadržavanje smanjenih materijalnih prava iz kolektivnih ugovora na razini kakva su bila do 31. prosinca 2013.

Idućih dana raspravljat će se o daljnjim mjerama štednje o čemu će, kako navodi Ured, javnost biti pravodobno obaviještena.

Bandić je, napominje Ured, istaknuo kako je, s obzirom na smanjen rast BDP-a, gospodarsko okruženje i činjenicu da se proračunski prihodi ne ostvaruju u planiranim iznosima, potrebno pravodobno poduzeti mjere radi smanjenja proračunske potrošnje.

Zato on predlaže smanjenje plaća zaposlenih u rasponu od četiri do 15 posto tako da se najmanje plaće smanjuju u najmanjem, a najviše plaće u najvišem postotnom iznosu, kao i smanjenje broja zaposlenih za pet posto godišnje kroz razdoblje od četiri godine i zadržavanje materijalnih prava iz kolektivnih ugovora na razini kakva su bila do 31. prosinca 2013.

Zagrebački gradonačelnik danas se sastao s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske - Podružnice sindikata gradske uprave Grada Zagreba, Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske, Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Nezavisnog sindikata bibliotečnih djelatnika u Hrvatskoj, Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Sindikata vatrogasaca Grada Zagreba - Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Podružnice profesionalnih vatrogasaca - Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, a radi sklapanja Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba i kolektivnih ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba, ustanovama kulture Grada Zagreba i zaposlene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara