Bandić u sukobu interesa? "Hanžekovićev poklon od 15 milijuna kuna nije smio primiti"

Foto: FAH

PEĐA GRBIN, saborski zastupnik SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za Ustav postavio je danas pitanje "legalnosti" jamčevine za Milana Bandića. Naime, Grbin tvrdi kako je riječ o sukobu interesa te da se Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa mora pozabaviti ovim slučajem.

Zakon je jasan!

"Članak 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa kaže da dužnosnik ne smije primiti dar, niti onaj do 500 kuna, kada je on u novcu. Također, isti Zakon kaže da su dar i: 'prava i usluge dane bez naknade koje dužnosnika mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju ovisnost prema darovatelju'", tvrdi Grbin na svom službenom Facebook profilu.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je pušten iz pritvora u Remetincu, a sa slobode će se braniti zahvaljujući vrtoglavoj jamčevini od 15 milijuna kuna. Novac je Bandiću nabavio jedan od njegovih odvjetnika - Marijan Hanžeković, koji je podignuo kredit od 15 milijuna kuna.

Poklon od 15 milijuna kuna

Kako nam je još ranije potvrđeno iz Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba, Hanžeković je već duže vrijeme angažiran kao punomoćnik.

"Da meni netko za nešto da 15 milijuna kuna, a Hanžeković je to, izgleda, učinio za Bandića plativši mu jamčevinu, mislim da bih itekako bio doveden u odnos zavisnosti ili ovisnosti prema toj osobi. Budući je Bandić, jer ne želi dati ostavku i dalje dužnosnik, živo me zanima što će povjerenstvo reći o ovome", pita se na kraju Grbin.

Kada smo istraživali je li Hanžeković angažiran na poslovima rješavanja zaostalih računa za Zagrebačku Čistoću i za Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG), dobili smo i potvrdu Zagrebačkog Holdinga.

Hanžeković dobivao natječaje

"Odvjetničko društvo Hanžeković & partneri na listi je punomoćnika koji zastupaju trgovačko društvo Zagrebački holding d.o.o. već godinama. Zagrebački holding d.o.o. svake godine provodi postupak javne nabave pravnih usluga putem Službe za nabavu, sve u skladu s Dodatkom II B  Zakona o javnoj nabavi. Tako se i za imenovano odvjetničko društvo svake godine ponovno provodi predmetni postupak. Navedeno odvjetničko društvo,  kao i ostala odvjetnička društva odnosno odvjetnici s liste punomoćnika, angažiraju se za zastupanje Zagrebačkog holding d.o.o. po ukazanoj potrebi", stoji u u odgovoru Zagrebačkog Holdinga. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara