Britanski general: NATO se mora pripremiti za "blitzkrieg" s Rusijom

Britanski general: NATO se mora pripremiti za "blitzkrieg" s Rusijom

Screenshot: YouTube

SNAGE Sjevernoatlantskog saveza se moraju pripremiti za siloviti "munjeviti napad" Rusije na istočnu članicu Europske unije dizajniran sa svrhom da iznenadi saveznike i ugrabi teritorij, upozorava Sir Adrian Bradshaw, zamjenik vrhovnog zapovjednika NATO-a u EU.

Bradshaw je na skupu u organizaciji britanskog think-tanka Royal United Services u petak upozorio da se NATO mora prilagoditi "hibridnim" vojnim taktikama koje Rusija koristi u istočnoj Ukrajini, ali i da mora biti spreman za mogućnost otvorenog "blitzkriega".

> Putin: Nitko ne treba gajiti iluzije da je moguće postići vojnu nadmoć nad Rusijom

"Rusija možda vjeruje da mnogobrojne konvencionalne snage za koje je dokazala da ih može brzo i uspješno razmjestiti, kao što smo to vidjeli na Krimu, u budućnosti mogu poslužiti ne samo za zastrašivanje i ucjenu, već i za osvajanje NATO teritorija," rekao je bivši zapovjednik britanskih kopnenih snaga i najviši britanski časnik u Sjevernoatlantskom savezu.

"Nakon takvog munjevitog napada opasnost od eskalacije sukoba bi mogla poslužiti za odvraćanje i sprječavanje ponovnog uspostavljanja teritorijalnog integriteta" zemlje koja se nađe na udaru. "Dakako, ovo korištenje takozvane 'dominacije eskalacijom', predstavlja klasičnu sovjetsku tehniku," kaže.

"Dominacija eskalacijom"

Stručnjaci i analitičari uporište za upozorenje o "blitzkriegu" nalaze u posljednjim vojnim vježbama ruskih oružanih snaga, piše Financial Times. Rusija je u 2013. godini kroz ratne igre s nazivom "Zapad" pokazala da može brzo mobilizirati i rasporediti desetke tisuća vojnika. Iste godine je na istoku zemlje održana najveća vojna vježba od pada Željezne zavjese u kojoj je sudjelovalo 160,000 vojnika.

Bradshaw ocjenjuje da dokazana sposobnost rapidne mobilizacije i efikasnog razmještanja Rusiji otvara mogućnost da iznenada zauzme područja s većinskim ruskim stanovništvom te kao primjer navodi enklavu Narva u Estoniji uz ocjenu da savez ne bi stigao odgovoriti na scenarij "munjevitog rata" pa bi tamošnje vođe bile prisiljene "progutati ponos ili proglasiti rat".

Takav scenarij podrazumijeva "klizanje prema strateškom konfliktu koji, kolikogod se trenutačno činio nerealnim, predstavlja očitu egzistencijalnu prijetnju našem čitavom bitku," kaže Bradshaw.

Jedan od odgovora NATO-a na krizu u Ukrajini je formiranje snaga za brzo razmještanje koje bi se na žarišta i bojišnice trebale rasporediti unutar 48 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara