Dom lordova: EU i Britanija su u sukob s Rusijom "uletjeli poput mjesečara"

Dom lordova: EU i Britanija su u sukob s Rusijom "uletjeli poput mjesečara"

Foto: Hina

EUROPSKA unija i Velika Britanija počinile su "katastrofalne" greške u vezi s krizom u Ukrajini u koju su uletjele nepripremljene, piše u izvješću britanskog parlamentarnog povjerenstva objavljenom u petak.

Povjerenstvo za europske poslove Doma lordova kritike je iznijelo u vrijeme kada se čini da će se raspasti krhki prekid vatre sklopljen između snaga ukrajinske vlade i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da pobunjenike pomaže oružjem i svojim vojnicima u Ukrajini što Moskva redovito opovrgava. Parlamentarno povjerenstvo ocjenjuje da su "EU i Britanija uletjeli u tu krizu kao mjesečari", izjavio je Christopher Tugendhat, predsjednik tog povjerenstva.

Prema izvješću, odnosi EU i Moskve dugo su se temeljili na "optimističnom postulatu" da je Rusija na putu prema ostvarenju veće demokracije.

Izvješće povjerenstva zadnji je u nizu udaraca vladi Davida Camerona pošto je njegovu vanjsku politiku nekadašnji britanski zapovjednik NATO-a general Richard Shirreff nazvao "neprikladnom".

Cameron je upozorio ovog tjedna da bi sankcije koje pritišću Rusiju mogle trajati "puno godina" ako ta zemlja ne promijeni ponašanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara