Crnogorki uspješno presađena jetra u Zagrebu

Crnogorki uspješno presađena jetra u Zagrebu

Foto: Arhiva

MINISTARSTVO zdravlja RH danas je priopćilo kako je zahvaljujući plemenitoj odluci jedne obitelji u Hrvatskoj o darivanju organa, 15. svibnja u Kliničkom bolničkom centru Zagreb 45-godišnjoj ženi iz Crne Gore, uspješno presađena jetra.

Pacijentica iz Crne Gore, rođena 1969., majka je troje djece, a nakon operacije je stabilno.

Ministarstvo ističe kako je transplantacija rezultat uspješne suradnje Hrvatske i Crne Gore sukladno Protokolu o suradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Protokol su potpisali krajem listopada prošle godine ministar zdravlja Republike Hrvatske Rajko Ostojić i crnogorski ministar zdravstva Miodrag Radunović.

Tim Protokolom je po prvi put omogućena razmjena organa na načelu reciprociteta između dviju država te dostupnost metode liječenja presađivanjem organa za crnogorske pacijente.

Ministarstvo podsjeća kako je Hrvatska vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini, odnosno prva je u transplantaciji bubrega i jetre te po broju realiziranih darivatelja na milijun stanovnika.

Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je stoga proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN).
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara