Deutsche Bank: Nema pozitivnog učinka ulaska Hrvatske u EU

Foto: Deutsche Bank

ANALITIČAR Deutsche Banka Kevin Koerner u razgovoru za Deutsche Welle (DW) naglasio je kako će Hrvatska tek srednjoročno imati koristi od članstva u EU-u, ali samo ako provede nužne reforme. Kratkoročno, Hrvatska nema pozitivnih učinaka od ulaska u EU, a i dalje smo u recesiji.

Jedini uz Grke neprekidno u recesiji

"Hrvatska je i dalje u recesiji. Pored Grčke, to je jedina članica EU-a koja je neprekidno u recesiji od izbijanja financijske krize. 2013. je gospodarstvo zabilježilo pad od 0,9 posto, što znači da je recesija vladala petu godinu za redom. Od početka financijske krize gospodarstvo je realno smanjeno za 12 posto. Naravno, to je puno. Na žalost, ni za ovu godinu prognoze nisu bolje. U međuvremenu skoro svi analitičari polaze od toga da će hrvatsko gospodarstvo i ove godine bilježiti lagani pad. To će biti šesta godina recesije", rekao je Koerner za DW dodajući da je situacija u Hrvatskoj u usporedbi s prošlom godinom, prije ulaska u EU, gotovo nepromijenjena. Čimbenici, koji su odgovorni za taj negativni rast, slični su kao i godinu dana ranije.

Analitičar Deutsche Banke tvrdi kako se samo jedna Vlada ne može kriviti za lošu situaciju te da su u posljednje vrijeme pojedine mjere ipak provedene što se tiče investicijske klime, fleksibilnosti tržišta rada i socijalnih sustava. No, još je puno posla smatra Koerner.

Privatna domaćinstva ne smiju se opteretiti

"Vlada sjedi između dvije stolice: s jedne strane mora konsolidirati proračun i potaknuti gospodarski rast. No s druge strane mora naći balans da ne optereti previše privatna domaćinstva i na taj način još više smanji kupovnu moć. I MMF je već rekao da se treba odgoditi mjere koje još više smanjuju gospodarski rast. MMF u stvari pridaje veliku važnost konsolidaciji državnih proračuna, ali u jednom trenutku, kada postoji tako teška gospodarska situacija, mora se biti oprezan i ne smije se pretjerati sa štednjom", tvrdi ovaj analitičar.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara