EU: Ukrajina mora platiti ruski plin

EU: Ukrajina mora platiti ruski plin

Foto: Gazprom

UKRAJINA mora platiti isporučeni ruski plin, a Moskva zauzvrat mora ponuditi poštenu cijenu za buduću opskrbu, izjavio je u petak europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger.

Danas će se održati novi krug pregovora između ruskih i ukrajinskih ministara energetike o problemu plaćanja i isporuke plina. U tim je pregovorima Oettinger posrednik.

Moskva i Kijev pristale su razmotriti Oettingerov prijedlog da Ukrajina plati Rusiji dvije milijarde dolara duga do četvrtka i još pola milijarde do 7. lipnja.

Oettinger je u razgovoru za njemački radio rekao da je sada jasno koliko je Rusija isporučila plina Ukrajini od studenoga do kraja svibnja. "Ukrajina danas mora objasniti da će uplatiti ili da je već uplatila prvu ratu, u značajnom iznosu, visokom troznamenkastom milijunskom iznosu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako da bude jasno da je spremna platiti svoje obaveze: onaj koji dobije plin mora ga platiti", naglasio je europski povjerenik.

S druge strane, cijena od 485 dolara za tisuću kubnih metara plina koji Rusija sada zahtijeva je "neprihvatljiva", odnosno nije u skladu s tržištem nego je diktira politika, kazao je Oettinger. Ukrajina inzistira na cijeni od 268,5 dolara po tisuću kubnih metara.

"Nakon što Ukrajina plati dugove, očekujemo da Rusija zajamči poštenu cijenu za budućnost", u skladu s onim koliko plaćaju druge europske zemlje, rekao je Oettinger.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prije nekoliko je tjedana zaprijetio da će obustaviti isporuku plina Ukrajini ako ta zemlja ne plati svoje goleme dugove, što bi neizbježno pogodilo i zemlje EU-a kojima ruski plin stiže putem ukrajinskih plinovoda, i zatražio je posredovanje EU-a u rješavanju toga problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara