Egzodus Kosovara: "Tu ih pustiš, tu je šuma. I sad kako im Bog da"

Egzodus Kosovara: "Tu ih pustiš, tu je šuma. I sad kako im Bog da"

Screenshot: Provjereno

NOVINARI Provjerenog Nove tv snimili su kako izgleda ilegalni prelazak na tisuće Kosovara preko srpsko-mađarske granice.

"Ja vas vozim direktno za Budimpeštu, ali ne mogu više od tri čovjeka. I to direktno na granicu, da vam ne traže pasoš i ništa da vam ne traže", govori na mobitel nepoznati muškarac na autobusnom kolodvoru u Subotici. Dogovara se ilegalni prelazak preko srpsko-mađarske granice. Cilj je to više od 50 tisuća ljudi, koliko ih je u posljednja tri mjeseca otišlo s Kosova.

Egzodus Kosovara


Egzodus kakav ne pamti moderna Europa, Suboticu je, vojvođanski grad nedaleko mađarske granice, posljednjih mjeseci pretvorilo u prekretnicu u životima brojnih Kosovara. Sve se odvija na autobusnom kolodvoru, a glavnu riječ vode taksisti.

Jedan od njih, Željko, taksira punih 37 godina. Kaže kako je vozio brojne novinarske ekipe koje su u grad došle zbog iste priče. Dok razgovara s novinarima prilazi mu drugi taksist, koji mu nudi vožnju do Kelebije, mjesta tik uz granicu.

Kosovari su u pitanju, ali on odbija jer mu se ne riskira da mu policija zaplijeni taksi.

„Evo, vidiš. Tu ti je Kelebija. To ti je na samoj granici. I tu ih pustiš, tu je šuma. I sad kako im Bog da. Razumiješ? Naši ih teško mogu hvatati", opisuje cijeli "proces" taksist.

Vožnja od 200 eura


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vožnja od svega nekoliko kilometara, od subotičkog autobusnog kolodvora do mađarske granice, naplaćuje se i do 200 eura. Prije dva tjedna egzodus je bio na vrhuncu. Kolodvorom je tada na dan prolazilo i do 1000 ljudi.

"Oni ne dolaze bez novca. Imaju novca i da plate kaznu kada ih vrate s granice pa se ponovo vrate na zelenu liniju. Oni znaju koje su točke gdje trebaju proći. Dakle, bez obzira što ne vjerujemo u teorije zavjere, ipak je stvar na neki način organizirana. Tko te ljude organizira, na koji način i gdje oni idu, to je veliko pitanje koje još nisam vidio da je netko otkrio", kaže novinar Toni Bedalov za Provjereno.

Skeptičan pristup novinarima

S novinarima nitko ne priča. Tek usput dobace da odlaze jer nemaju posla i jer su na Kosovu gladni. Jedini je cilj prijeći srpsko-mađarsku granicu jer tada ulaze u schengenski prostor, u EU. U posljednjih pet mjeseci u Mađarskoj je uhvaćeno više od 30 000 ilegalnih imigranata. Odmah po prelasku granice traže azil, a dok je on u procesu rješavanja, mogu se slobodno kretati zemljom. Većina odmah koristi priliku za bijeg pa 40 do 50 posto tražitelja azila Mađarsku napušta već unutar 24 sata. Odlaze većinom u Austriju, Njemačku, zemlje Beneluxa.

Karim (26): Kako mogu biti sretan ovdje?

Tamo želi i Karim. Ima 26 godina i prije dvije godine iz rodnog je Afganistana krenuo u potragu za boljim životom. Njega i još šest zemljaka uhvatili su na mađarskoj granici do koje su došli pješice. Na pitanje ekipe Provjerenog je li sretan odgovara:

„Nisam sretan. Kako mogu biti sretan ovdje? Ovdje da budem sretan? Nemam hrane, nemam smještaj, nemam gdje spavati. Pet, šest dana nisam spavao... Jedan dan sam jeo samo kruh.“

Rekao je i da će opet pokušati prijeći granicu. No istu su večer kamere Provjerenog u patroli s graničnom policijom Srbije svjedočile su uhićenju petorice afganistanskih emigranata u ilegalnom pokušaju prelaska granice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara