Francuska vidi velike prepreke nuklearnom sporazumu s Iranom

Foto: Guliver image/Getty images

FRANCUSKA je upozorila ne velike prepreke koje otežavaju postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu, dok ministri vanjskih poslova Irana i šest velikih sila u subotu u Ženevi već treći dan pokušavaju zaključiti spor što traje već desetljeće.

Razgovori se nastavljaju, a francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius kaže da ništa ne jamči da će pregovarači i uspjeti postići prijelazni dogovor kojim bi se ublažio strah od iranske moguće upotrebe nuklearnog programa u vojne svrhe.

"U ovome vam trenutku ne mogu reći da je uspjeh siguran", rekao je Fabius za radio France Inter i naglasio kako Francuska neće "kupiti mačka u vreći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je kako su razgovori ostvarili "veoma dobar napredak", ali važna pitanja još nisu riješena i on ne zna hoće li do sporazuma doći do kraja dana.

"Svjesni smo činjenice da se stvar u pregovorima zahuktala i da su svi usredotočeni na pregovore pa moramo učiniti sve da iskoristimo trenutak", rekao je Hague novinarima.

Fabius kao sporno pitanje spominje zahtjev Iranu da za vrijeme pregovora obustavi rad nuklearnog reaktora Araka koji je potencijalni proizvođač plutonija za nuklearnu bombu, te pitanja o iranskim zalihama 20-postotno obogaćenog uranija.

Te su dvije teme razlozi straha Zapada da Iran gomila obogaćeni uranij za proizvodnju oružja, a ne za mirnodopsku upotrebu, kako to službeni Teheran uvijek tumači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara