Gjenero: Premijer politički odgovara samo parlamentarnoj većini

Gjenero: Premijer politički odgovara samo parlamentarnoj većini

Foto: FAH

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović jučer je u intervjuu za Novu Tv, između ostalog, kazala i kako smatra da "nije pogriješila" s odgovorom Milanoviću u kojemu ga je pozvala na podnošenje ostavke.

"Napravila sam to svjesno, kako bih demonstrirala koliko je takva vrsta komunikacije uzaludna i kako takvim načinom komunikacije možemo samo izgubiti i jedni i drugi", rekla je.

No, kada je Ivana Petrović upozorila Kolindu kako premijer ne odgovara predsjednici, Grabar-Kitarović je prosvjedovala.

"Držim da to nije u redu", istaknula je.

> Kolinda: Nije u redu da Milanović ne odgovara meni

Razlike između institucija i ovlasti predsjednika države i premijera komentirao je za nas politički analitičar Davor Gjenero.

Gjenero: Predsjednik vlade je politički odgovoran isključivo parlamentarnoj većini

"Razlika između predsjednika i premijera u Hrvatskoj jest ta da predsjednik RH izlaže svoju kožu na izborima, a pred vlade ne. Naš premijer nigdje nije izravno izabran, nije je izravno izabran u maloj izbornoj jedinici za parlamentarne zastupnike, nego sa stranačke liste.

Nakon toga, izabire ga parlamentarna većina i on na neki način odgovara samo parlamentarnoj većini. Razlika između pozicije predsjednika države i premijera je upravo u tome da predsjednik RH mora zastupati interese svih građana, a predsjednik vlade, na neki način, zastupa interese vladajuće koalicije ili vladajuće stranke, jer ima 77 ruku koje mu osigurava mjesto, u našem slučaju.

Predsjednik RH u hrvatskome političkom sustavu može biti pozvan na odgovornost u slučaju nepoštivanja Ustava i zakona, za predsjednika postoji taj postupak utvrđivanja posebne odgovornosti, impeachment, pokreće ga parlament s dvotrećinskom većinom, a onda ga preuzima Ustavni sud. Predsjednik vlade nije izložen sličnoj provjeri, on je politički odgovoran isključivo parlamentarnoj većini. Isto tako, premijer i predsjednik RH uživaju zaštitu od kaznenoga progona", kaže nam Gjenero.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara