Glavaš preko Facebook profila prijeti smrću svjedocima

Glavaš preko Facebook profila prijeti smrću svjedocima

Foto: Facebook

NA SLUŽBENOM Facebook profilu Branimira Glavaša pojavila se poruka koja se ne može tumačiti nikako drugačije nego kao prijetnja smrću svjedocima protiv lidera HDSSB-a koji u susjednoj BiH i dalje služi kaznu za ratne zločine.

"Ne reci lažna svjedočanstva, jer stići će te božja kazna", naslov je poruke objavljene na Glavaševom profilu koja je ilustrirana fotografijom pet obješenih osoba.

"Osma Božja zapovijed glasi, "Ne reci lažno svjedočanstvo" i ona zabranjuje laganje, lažno svjedočenje, krivokletstvo, ..., a ovi na ovoj slici su lažno svjedočili i stigla ih je zaslužena kazna...", navodi se u poruci na Glavaševom profilu.

 

HDSSB-ovac Burić: To su podmetanja onih koji ne vole Hrvatsku

"Nisam to vidio i ne želim komentirati takve gluposti koje su se i ranije događale. Ne čudi me da su svi oni koji ne vole Hrvatsku spremni i na takva gnjusna podmetanja", kazao je za Index Dinko Burić, bivši saborski zastupnik HDSSB-a, komentirajući prijetnje koje su osvanule na Glavaševu profilu.

Kada smo ponovo naglasili da se radi o službenom Glavaševom Facebook profilu, kojeg moderiraju članovi HDSSB-a među kojima i Glavašev sin Filip, Burić je odgovorio: "Vi jako dobro znate koje su moći interneta".

"Budući da ste me sada zaintrigirali, ipak ću vam dati jednu izjavu. Preporučujem vam da nazovete Krunoslava Fehira i Dragu Hedla, budući da su oni poznati autori takvih prijetnji: jedan drugom prijete i onda to pripisuju Branimiru Glavašu", kaže Burić.

Drago Hedl bivši je nagrađivani novinar Feral Tribunea. Upravo zahvaljujući Hedlovom požrtvovnom novinarskom radu protiv Glavaša su pokrenuti sudski procesi koji su rezultirali presudom zbog ratnih zločina. Krunoslav Fehir, prema vlastitom priznanju, u tim je zločinima sudjelovao kao jedan od Glavaševih vojnika da bi se kasnije pokajao i postao krunski svjedok tužiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Bubalo, bivši HDSSB-ov gradonačelnik Osijeka, u kratkom telefonskom razgovoru kazao nam je da ne želi ništa komentirati jer se nalazi na putu i nije upoznat s događajima. Komentar smo pokušali dobiti i od Vladimira Šišljagića, Glavaševog prijatelja i bivšeg drugog čovjeka HDSSB-a, koji nam je također kazao da ne može komentirati ovaj slučaj jer ne zna o čemu se radi.

Postupak protiv Glavaša mora se ponoviti

Podsjećamo, Ustavni sud ukinuo je prošlog tjedna presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš pravomoćno osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine. Ustavni sud uvažio je Glavaševu žalbu i zatražio od Vrhovnog suda ponavljanje postupka.

Iako je presuda srušena isključivo na tehničkim detaljima, a glavnina optužnice nije opovrgnuta, Ministarstvo pravde BiH morat će Glavaša pustiti iz zatvora. U Hrvatsku se Glavaš ipak ne može vratiti kao slobodan čovjek: Županijski sud u Zagrebu za njim je raspisao tjeralicu jer je na snazi i dalje nepravomoćna presuda kojom je Glavaš proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora.

Prema hrvatskim zakonima, svaka osoba kojoj sud odredi zatvorsku kaznu dulju od pet godina pravomoćnost presude mora čekati u pritvoru. Glavaš u pritvoru nikad nije završio jer je prije izricanja presude pobjegao iz Hrvatske i nastanio se u susjednoj BiH, gdje je ipak završio u zatvoru temeljem sporazuma između dvije države.

Kako su umirale žrtve "selotejpa" i "garaže"

Sudac Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović u svojoj nepravomoćnoj sudskoj presudi detaljno je opisao mučenja civila zbog kojih je Glavašu izrekao kaznu od deset godina zatvora.

Horvatović je objasnio i zašto smatra da leševi srpskih civila koji su plivali Dravom ruku svezanih selotejpom nisu žrtve bezimene i bezlične "pete kolone" što je tvrdio HDZ-ov zastupnik, predsjednik regionalnoga Kriznog stožera u ljeto 1991. godine, a zatim i Vladin povjerenik za taj grad Vladimir Šeks. Te su žrtve imale svoja imena, prezimena, poslove, obitelji i živote, sve dok im ih nisu, nepravomoćno je presudio Horvatović, nakon premlaćivanja oduzeli njihovi krvnici.

Zločin protiv čovječnosti za koji su nepravomoćno osuđeni Getoš Magdić, Krnjak, Dragić, Valentić, Kontić i njihov vođa Glavaš najočigledniji je upravo na primjeru Čedomira Vučkovića koji je umro u mukama - s kiselinom koja mu je izjedala lice, ždrijelo i želudac, brojnim udarcima koje su mu nanijeli kundacima, šakama i bejzbol palicama i konačno mecima kojima ga je pogodio Krunoslav Fehir, krunski svjedok čiji je iskaz sud prihvatio u potpunosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara