Grčka pred bankrotom: Isplatiti plaće i mirovine ili ratu duga MMF-u?

Grčka pred bankrotom: Isplatiti plaće i mirovine ili ratu duga MMF-u?

Foto: Hina

GRČKA je pozvala međunarodne vjerovnike na kompromis u pregovorima, i oslobađanje novca iz programa pomoći, jer se bliži rok za otplatu nove rate zajma Međunarodnom monetarnom fondu, za koju najzaduženija članica EU više nema novca.

Grčka vlada smatra da su dosadašnje mjere koje su poduzeli sasvim dovoljne, te da više ne mogu podnijeti mjere štednje, a također smatraju da nastavak takve politike uništava gospodarstvo, što nije u interesu ni međunarodnim kreditorima.

>Bez dogovora s kreditorima Grčka 5. lipnja u bankrotu: "Nemamo novca za plaćanje duga MMF-u"

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande prošlog su tjedna dali Grčkoj rok do kraja svibnja da postignu dogovor, što uključuje pristanak na zahtjeve EU, Europske središnje banke i MMF-a.

Grčka Vlada do 29. svibnja mora isplatiti plaće i mirovine, a tjedan nakon toga na naplatu stiže 300 milijuna eura duga prema MMF-u.

Bivši čelnik američkog FED-a Alan Greenspan izjavio je u subotnjem intervjuu za nizozemski poslovni list, da je izlazak Grčke iz eurozone samo pitanje vremena, ali da to neće dovesti do raspada monetarne unije.

Sličnog mišljenja je i američki milijarder Warren Buffett koji je u više navrata izjavljivao da bi grčko napuštanje eura ojačalo eurozonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara