HDZ: GONG propagira neke političke opcije

HDZ: GONG propagira neke političke opcije

Foto: Hina

HDZ-OVI zastupnici popodne su u Saboru prozvali Vladu za netransparentno financiranje nevladinih udruga, a dio udruga, poput GONG-a, za propagiranje određenih političkih opcija.

"Neke udruge svoju su djelatnost iskoristile kako bi se zalagale za određene političke opcije. Tako je udruga GONG registrirana da nadzire glasovanje, no svoj utjecaj u javnosti koristi da bi poduprla određenu političku opciju", rekao je Davorin Mlakar (HDZ), u raspravi o konačnom prijedlogu zakona o udrugama.

Ustvrdio je da se vladajući takvim udrugama odužuju imenovanjem njihovih članova u različita tijela u politici i gospodarstvu, zbog čega se "ne može govoriti o nevladinim, nego upravo suprotno, o vladinim udrugama".

Mlakar tvrdi da "država daje novac i za udrugu koja izdaje novine, koje onda "blate tu istu državu i pišu protiv nje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar uprave Arsen Bauk Mlakaru mu je uzvratio da je udrugama koje spominje novac davala i HDZ-ova vlast, a da je država udruge najobilnije financirala 2008. godine. "Novine koje spominjete bile su financirane i za prošle vlade, vjerojatno za očuvanje koalicije", rekao je Bauk.

HDZ-ovi zastupnici tvrde i da država za udruge izdvaja približno koliko i za znanost, kad se odbiju plaće zaposlenih u znanosti. "Da smo novac koji smo samo u proteklih godinu i pol dana izdvojili za nevladine udruge uložili u sustav odvodnje, voda sada ne bi došla ni blizu kućama, a kamoli da bi ih potopila", ustvrdio je Goran Marić (HDZ).

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas upozorio je, pak, na udruge koje se ponašaju kao političke stranke. "Problem je kad se udruge direktno uključe u politički rad. Iako registrirane kao udruge, one potpisuju koalicijske sporazume, objavljuju plakate i održavaju konferencije za novinare", kazao je Juhas i požalio se da DORH i Državno izborno povjerenstvo ne reagiraju na prijave vezane uz takve pojave.

Oporbeni zastupnici još jednom su se zauzeli da se sportske udruge riješe kroz poseban zakon, a smeta im i predložena odredba po kojoj udrugu mogu osnovati tri osobe, kao i ona po kojoj će osnivač udruge moći biti i maloljetna osoba.

"Koja demokratska praksa se brani time što će tri čovjeka, još k tome maloljetna, moći osnovati udrugu", upitao je HDSSB-ov Dražen Đurović, koji drži da udruga ima previše, da se za njihov rad izdvaja golem novac, a da su mnoge potpuno nefunkcionalne.

Ministar Bauk odgovorio je da maloljetnicima pravo na udruživanje jamči Konvencija o pravu djeteta, a da rješenje o minimalno tri osnivača udruge propisuje i sadašnji zakon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara