HDZ protiv splitskog Pridea: "Silujete grad, a sami ste si krivi što ste neravnopravni"

Foto: split.hr

SPLITSKI HDZ u priopćenju se osvrnuo na nadolazeći Gay Pride otvoreno govoreći protiv održavanja povorke. Tvrde kako se sprječava normalan život Splićanima koji plaćaju poreze, prireze, komunalne i ostale naknade i time financiraju Baldasara i njegovu upravu.

"Za gradonačelnika  Baldasara i njegovu garnituru u gradskoj upravi, Parada nije sporna jer u njoj „kao“ sudjeluje iznimno veliki broj Splićana.", komentar je iz HDZ-a.

"Silujete i grad i Splićane i činjenice"

"Bezočna podvala i laž, pa svima je poznato da Grad biva blokiran nepotrebnim događajem u kojem nešto oko dvjestotinjak šetača, poručuju o ugrozi svojih seksualnih prava i orijentacija. Naravno, nitko nikada nije hodao gradom govoreći o uskraćivanju prava na ničiju seksualnost.  U našoj kulturnoj tradiciji i prakticiranju javnog morala,  seksualnost se ne pokazuje i ne demonstrira po trgovima i ulicama, bila ona hetero ili homo determinirana. Ne mijenja to i sudjelovanje nekoliko Kukuriku ministara koji se iz nama nepoznatih razloga, a sigurni smo nepoznatih  i njima samima,  za ravnopravnost homoseksualnih zajednica bore žarom kao da ih to osobno dira i degradira. Kao da i ta brojka sama po sebi nije šokantno malena, pretražujući Facebook stranicu Split pride-a uredno se mogu naći obavijesti o autobusima koji dolaze iz Zagreba, ali i drugih država  i gradova, primjerice  Ljubljane, Beograda. Pa nam i nije baš najjasnije gdje su tu Splićani?! Znači, osim što se uznemiruje, siluje  i inkomodira grad i njegovi stanovnici, još se siluju i činjenice pred otvorenim i zdravim očima.", smatraju iz HDZ-a.

Spominju i kako su raznorazne LGBT udruge u posljedjnih nekoliko godina dobile 50-ak milijuna kuna od države za svoj, kako HDZ-ovci navode, mukotrpan rad i organizaciju šetnji i parada.

"Mislimo da to nije neki kompliment ni za sudionike parada a niti za one koji ih ovako izdašno financiraju. Ne usudimo se ni javno upitati zašto je LGBTQ udruga Rišpet dobila prostor u Dioklecijanovoj palači koji je kulturna udruga „Splitski krnjeval – cukuni“ trebala napustiti preko noći bez da im je obrazloženo zašto. Vjerojatno nije korektno ni da priupitamo zašto je uređenje tog prostora platio Grad Split?", pitaju iz HDZ-a.

HDZ-ovci se sjetili kako bi mogli zaustaviti Pride

S obzirom da svim silama žele zaustaviti održavanje Pride, HDZ-ovci su se domislili i kako bi to mogli učiniti.

"Ovog puta mi bi tek iznijeli jedan skromni prijedlog organizatorima splitskog Pridea. Posljednjih tjedana cijela Hrvatska kao jedna duša diše za Slavoniju. Svi su se solidarizirali, mladi i stari, bogati i siromašni dali su od sebe, dali su dio sebe za pomoć hrvatskoj djeci, obiteljima i domovima. Ponosni smo  kao ljudi što su naši članovi među prvima sudjelovali u organizaciji akcija u suradnji s Crvenim križem i Caritasom, prikupljanju hrane i drugih potrepština, pomaganja ugroženima i volontiranja na samim poplavljenim područjima. I još nešto ako ništa drugo,  sami ste svjesni troškova osiguranja i organizacije četvrtog po reda splitskog Pridea. Ove godine uštedite dio tih sredstava i nama građanima koji kroz proračun plaćaju vašu, doista nepotrebnu šetnju po Rivi, prihvatite molbu pa ga preusmjerite za potrebe stradalih naše Slavonije. Pozivamo vas da ovogodišnji Pride održite u nekoj kongresnoj ili sportskoj dvorani, uz istu publiku, uz iste izvođače, uz iste aktivnosti. Možda nećete imati potpuni komod i komfor, ali vjerujte nemaju ga ni svi volonteri i stanovnici lijepe naše Slavonije. A vjerujemo da biste se uz sve vaše visoke  emocije mogli složiti da je njihova motivacija i uloga malo više ljudskija i s malo više empatije od vaše: pomoć da se stradali vrate što prije u svoje potopljene domove.", predlažu HDZ-ovci.

"Sami ste si krivi što ste neravnopravni"

"Ne tražeći od vas da slušate glas razuma i odreknete se parade zbog turističke sezone ili pak ljudskih i građanskih prava na slobodu kretanja i mišljenja, pozivamo vas da budete ono za što se zalažete. Vaš slogan ovog pride-a je: POTPUNA RAVNOPRAVNOST, a mi vas pozivamo da upravo to i budete. Budite ravnopravni s onima koji znaju što je solidarnost  s onima koji su ugroženi nenajavljenom snagom prirode. A neravnopravnost o kojoj vi govorite, nisu vam odredili i izabrali oni koji ne sudjeluju u vašim paradama. Za neravnopravnost ste se odlučili i izabrali vi sami. A ako baš želite biti u nečemu ravnopravni  s drugima, onda se ugledajte u one hetero: oni vas o svojoj seksualnosti ne podsjećaju i ne uznemiravaju dok prolazite gradom.", zaključuju splitski HDZ-ovci.

Udruga Rišpet osudila HDZ-ovo priopćenje o Split prideu

Koordinator Udruge Rišpet Ljubomir Mateljan i članovi te udruge osudili su danas priopćenje splitskoga HDZ-a i ocijenili kako se u tome priopćenje radi o "načinu korištenja medijskog prostora u kojem pojedinci polemiziraju s neistomišljenicima i iznose neistine".

Splitski HDZ zatražio je pak u jutrošnjem priopćenju da Udruga Rišpet, koja organizira u subotu Split pride, paradu održi u zatvorenom prostoru dvorane, a novac od osiguranja proslijede ugroženima u Slavoniji.

Udruga Rišpet reagirala je na to stajalište priopćenjem u kojemu stoji kako je "sramotan izraz političkoga prepucavanja zabrinjavajući onda kad se preko leđa ugroženih manjinskih skupina, ionako izrazito nepovoljnoga položaja u društvu, pokušavaju pridobiti glasovi naroda". Ističe se da politički akteri još jednom pokazuju nisku razinu razumijevanja same srži demokracije, te da se društva u kojima dominiraju demokratski procesi vrednuju upravo u odnosu na to kako su tretirana manjinska prava.

"Ovakvi populistički istupi poziv su na daljnju diskriminaciju i segregaciju LGBT zajednice koja jednako plaća poreze i plaće onima koji se usuđuju govoriti o moralu dok u isto vrijeme iskorištavaju i besramno koriste nevolju drugih za svoje političke bodove", navodi Udruga Rišpet.

Inzistiraju na tome da se "već jednom nasilje prestane podgrijavati" i smatraju da "politika nepromišljenog javnog istupanja HDZ-a ne uspijeva razumjeti kako je takav huškački stil upravo izravno ili neizravno uzrok dodatnog trošenja novca iz proračuna, jer novac se troši ne zbog mirnog prosvjeda već zbog onih koji bi taj događaj rado iskoristili za izraz svojeg negodovanja predočen kroz mržnju i nasilje".

Mateljan je pozvao građane da im se u subotu pridruže na Split prideu te ih zamolio zamolio da razumiju kako je jedini cilj organizatora potpuna ravnopravnost jer, istaknuo je na kraju priopćenja, "ljudska prava ne mogu čekati političke odluke".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara