"Hosteli su počeli konkurirati hotelima s 3 zvjezdice": Posljednjih godina se u Zagrebu otvara sve više hostela

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

ZAGREB postaje sve atraktivnije turističko odredište. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice hrvatska je metropola ovogodišnji rekorder po porastu broja gostiju. Rastom broja turista povećala se i potreba za smještajem. Rješenje je pronađeno u otvaranju novih hostela.

"Krajem 2012. godine smo imali 22 hostela s 1.217 postelja, a danas imamo 29 hostela s oko 1.600 postelja", rekla je Darja Juzbašić, glasnogovornica Turističke zajednice grada Zagreba.

"Ove godine u prvih 9 mjeseci, zabilježen je i povećan broj dolazaka turista za 15 posto, a imamo i 10 posto više noćenja", dodala je Juzbašić. Vlasnici hostela su to prepoznali.

"Shvaćeno je da ima potrebe za hostelima u Zagrebu pošto je postao više turistički grad. Dolaze nam razni turisti. Prema tome potreba za hostelima se povećala", izjavila je Andrea Žugčić, voditeljica Art hostela "Like".

Gosti hostela u prosjeku imaju 26 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema istraživanju Tomas, koje je Turistička zajednica grada Zagreba provela u suradnji s Institutom za turizam, gosti hostela u Zagreb dolaze primarno zbog novih iskustava i u prosjeku imaju 26 godina.

"Nisu tipični backpackeri. Stvarno ima najnormalnijih, pristojnih ljudi. Kao da su došli u hotel, a tako se i osjećaju", rekla je Žugčić.

Dolaskom mlađih turista, došlo je do potrebe za atraktivnijim smještajem i ponudom. Time su hosteli stavljeni pred nove izazove.

"Hosteli su počeli konkurirati hotelima s 3 zvjezdice. Puno paze na kvalitetu i udobnost. Nisu hosteli ono što su bili prije", rekla je Nikolina Kuhar, voditeljica hostela Chillout. U Turističkoj zajednici zadovoljni su sve većim brojem turista i vrlo pozitivno gledaju na budućnost hostelijerstva u Zagrebu.

"Sigurno prijašnja ponuda nije bila adekvatna, odnosno 9 hostela je bilo premalo. Što se tiče danas, mislim da smo na jednom optimumu. Naravno kvaliteta će pokazati tko će od njih opstati na dulje vrijeme. U svakom slučaju, mislim da je to dobra stvar", poručila je Darja Juzbašić iz Turističke zajednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara