Hrvatska udruga banaka traži isprike od profesora s Ekonomije: Dužnike dovode u zabludu

Hrvatska udruga banaka traži isprike od profesora s Ekonomije: Dužnike dovode u zabludu

Screenshot: Street View

HRVATSKA UDRUGA BANKA uputila je pismo dekanu Ekonomskog fakulteta, prof. dr sc. Lajošu Žageru, u kojem su ukazali na "netočnost i štetnost" nekih izjava dvojice profesora tog fakulteta - dr sc. Drage Jakovčevića i dr sc. Ivana Lovrinovića.

"Već duže vrijeme, ovi profesori manipuliraju javnošću i građanima iznoseći potpuno neprovjerene podatke, ishitrene ocjene i stručno neutemeljene tvrdnje o poslovanju banaka i funkcioniranju hrvatskog financijskog sustava.

Drastično je to došlo do izražaja u opetovano ponavljanim tvrdnjama da banke manipuliranjem tečajem ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti. To je potpuno netočno i neutemeljeno jer ne stoji niti u jednom poznatom podatku, a izravno je demantirano podacima Hrvatske narodne banke", stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaju još kako su 21. siječnja na svojim mrežnim stranicama objavili izvješće "Neke činjenice o kreditima u švicarskim francima i nekim mogućnostima državne intervencije" u kojem su "izravno demantirali niz tvrdnji koje su dvojica profesora sustavno širila u javnosti".

Traže da se Ekonomski fakultet ogradi od izjava

"Dodatno, u aktualnim raspravama o rješavanju problema kredita u švicarskim francima ideje profesora Lovrinovića i Jakovčevića stručno su opovrgnute zaključcima Hrvatske narodne banke o ugrožavanju međunarodnih pričuva i, posljedično, stabilnosti cijelog sustava, kad bi njihovi prijedlozi bili primijenjeni.

Takvim nastupima u javnom prostoru, koristeći svoj akademski autoritet nanose izravnu štetu raznim dionicima dovodeći javnost u zabludu i navodeći na pogrešne zaključke. Imajući na umu autoritet koji proizlazi iz njihovog profesorskog položaja, a koji stručno ne bi smio biti ni na koji način upitan, tim je veća šteta koja nastaje u javnom prostoru", napisali su dekanu Žageru iz HUB-a i zatražili ga da pojasni stoji li Ekonomski fakultet iza takvih javnih nastupa profesora Jakovčevića i Lovrinovića ili oni nastupaju u svoje ime.

Predložili su da se profesori javno ispričaju dužnicima koje su dovodili u zabludu, kao i široj hrvatskoj javnosti, a Ekonomskom fakultetu da se ogradi od ovakvih i sličnih nastupa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara