Hrvatskom zdravstvu 235 milijuna eura na raspolaganju do 2020. godine

Hrvatskom zdravstvu 235 milijuna eura na raspolaganju do 2020. godine

Foto: Hina

HRVATSKOM zdravstvu je na raspolaganju oko 235 milijuna eura iz strukturnih fondova Europske unije u razdoblju do 2020. godine.

Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će se koristiti za unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite, razvoj dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, razvoj hitne medicine, izgradnju i uređenje bolničke infrastrukture, programe osposobljavanja zdravstvenih djelatnika te za preventivne programe i programe promicanja javnog zdravlja.

Najavljena četiri projekta

"Dodajući našem zdravstvenom sustavu ove novce, uspjet ćemo postići ono što ne bismo mogli s našim tekućim sredstvima koja su premala", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Trupec Prenđa.

Najavljena su četiri projekta vrijedna ukupno oko 35 milijuna eura, koja su usmjerena na zaštitu ranjivih skupina. To su Odjel za palijativnu skrb varaždinske bolnice u Novom Marofu, Zavod za forenzičnu psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, Klinika za dječje bolesti Zagreb te Spinalni centar u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim toplicama. U planu je uređenje i opremanje četiri nova objedinjena hitna bolnička prijema, sveukupno vrijedna 26,5 milijuna eura i to u Splitu, Sisku, Dubrovniku i Zagrebu.

"Tim sredstvima omogućit ćemo trajno skraćivanje listi čekanja, smanjiti smrtnost hrvatskih pacijenata od kroničnih nezaraznih bolesti i povećati financijsku učinkovitost upravljanja hrvatskim zdravstvom", izjavio je ministar Siniša Varga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara