IS objavio fotografije neoštećene antičke Palmire

IS objavio fotografije neoštećene antičke Palmire

Screenshot: BBC

ORGANIZACIJA Islamska država na internetskim je stranicama objavila fotografije za koje tvrdi da su snimljene nakon ulaska njezinih pripadnika u sirijsku Palmiru, a prikazuju neoštećene antičke ostatke građevina u središtu toga grada.

Reuters nije uspio iz neovisnih izvora potvrditi autentičnost fotografija koje je odjel IS-a za medije postavio na džihadističkim forumima. I aktivisti koji su u kontaktu sa stanovnicima grada kažu da nije napravljena nikakva šteta na građevinama pod UNESCO-vom zaštitom otkad su ga džihadisti osvojili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pripadnici ove terorističke organizacije uništili su brojne spomenike kulture u susjednom Iraku, ali i u Siriji, zbog čega je sirijsko ministarstvo za starine izrazilo zabrinutost da bi se slična devastacija mogla ponoviti po ulasku džihadista u Palmiru.

U srijedu je ta organizacija pogubila 20 muškaraca, optuživši ih prethodno da podupiru vladu, izvijestio je Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu. Ova nevladina udruga objavila je i da je IS dosad u gradu i njegovoj okolici pogubio najmanje 200 ljudi, a zarobio ih oko 600.

Džihadisti su objavili fotografije pod nazivom "Stari grad Tadmur" na kojemu se ruševine antičkoga grada vide izvana, a vidi se i neoštećen amfiteatar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara