Ističe rok: Odbor za Ustav o izmjenama izbornog zakonodavstva

Ističe rok: Odbor za Ustav o izmjenama izbornog zakonodavstva

Foto: FAH

NA ODBORU za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas će se raspravljati o izmjenama izbornog zakonodavstva koje su zbog roka koji ističe polovinom mjeseca došle pod upitnik.

Iako su klubovi imali nekoliko različitih prijedloga koji su trebali biti usklađeni, do dogovora nije došlo. SDP je izašao sa svojim koji predviđa jedan preferencijalni mandat te kvotu od 40 posto žena na listama, a i Laburisti imaju svoj prijedlog. Josip Kregar koji je zajedno s Jadrankom Kosor, SDP-ovim Gvozdenom Flegom te GONG-om predlagao tri preferencijalna glasa i zabranu kandidiranja osuđenima za teže zločine nije krio nezadovoljstvo.

"Razočaran sam, propuštena je prilika da se napravi prava politička reforma koja je potrebna, koja nije samo zamjena za sve druge reforme koje treba u gospodarstvu i društvu napraviti, ali koja bi pomogla da građani jednom imaju priliku ne birati stranačke, nego svoje kandidate koji će njima odgovarati", rekao je Kregar.

U Saboru će se tako ovaj tjedan voditi objedinjena rasprava u kojoj će svaka stranka iznijeti svoj prijedlog, najavio je predsjednik Sabora Leko.

"Ja se nadam da će svi zastupnici imati u vidu da je značajan broj hrvatskih građana zainteresiran da jače sudjeluju u tome tko će ih zastupati u predstavničkim tijelima, dakle skupštinama, Saboru, vijećima, a i u izvršnoj vlasti", zaključio je Leko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara