Izbori u susjedstvu: Hoće li Crnogorcima partija i dalje biti ispred države?

Izbori u susjedstvu: Hoće li Crnogorcima partija i dalje biti ispred države?

Foto: Gulliver Image/Getty Image

U DVANAEST crnogorskih općina u nedjelju će se održati lokalni izbori, a najveće zanimanje privlače izbori u Podgorici za koje se vjeruje da bi mogli znatno utjecati na buduće formiranje vlasti na državnoj razini. Specifičnost izbora u Podgorici čini to što vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića nastupa sa svojim tradicionalnim parterima iz manjinskih naroda - Hrvatskom građanskom strankom (HGI), Bošnjačkom strankom (BS) - Liberalnom partijom (LP) i Demokratskom unijom Albanaca (DUA), ali i bez Socijaldemokratske partije (SDP) sa kojom vlada na državnoj razini.

Socijaldemokrati Ranka Krivokapića još mnogo ranije su izražavali nezadovoljstvo kako njihov politički partner DPS vlada Podgoricom, pa su ovoga puta ušli u koalicijski savez sa oporbenom Pozitivnom Crnom Gorom, s kojom dijele skoro iste programske ciljeve.

Na mjesto gradonačelnika Podgorice ozbiljno računa i oporbeni politički savez Demokratski front Miodraga Lekića, te Socijalistička narodna partija (SNP) Srđana Milića, koji ističu da bi to bio početak kraja dvadesetgodišnje vladavine Đukanovića i njegovog DPS-a.

Iako je Đukanović u izbornoj kampanji bio uvjeren da će njegov DPS osvojiti apsolutnu vlast u Podgorici, poručio je da će, ako se to ne dogodi, postizbornu koaliciju graditi s SDP-om i Pozitivnom Crnom Gorom.

"Valjda je to jasno, da su političke vrijednosti koje okupljaju koaliciju SDP-Pozitivna veoma slične temeljnim političkim vrijednostima za koje se zalaže DPS", precizirao je Đukanović. On je rekao da u DPS-u nemaju dilemu sa kim ne bi u koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je Demokratski front (DF), zbog ideologije na kojoj je zasnovana njihova politika i zato što bi to značilo poništavanje svih naših važnih političkih ciljeva i dovođenje u pitanje nečega što mi smatramo nacionalnim interesima Crne Gore", pojasnio je Đukanović

S druge strane Krivokapić poručuje da "Crna Gora ne može biti država u kojoj svi brinu za jednu partiju i služe joj, jer partija ne može biti ispred države".

"Sve partije trebaju služitie svakom građaninu Crne Gore, jer partija ne može biti ispred države. Oni kojima je partija ispred države su prijetnja državi", naglasio je Krivokapić.

Demokratski front (DF) i njegov lider Miodrag Lekić nose konačne i stvarne promjene za dobro Crne Gore i svih njenih građana, smatraju u tom političkom savezu.

Izbori se održavaju još i u Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Šavniku, Pljevljima, Rožajama, Plavu i Gusinju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara