Izraelski ministar: Erdogan je antisemitski kvartovski nasilnik

Izraelski ministar: Erdogan je antisemitski kvartovski nasilnik

Screenshot: Brookings Institution

IZRAELSKI ministar vanjskih poslova u srijedu je na sastanku s izraelskim veleposlanicima turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana prozvao "antisemitskim nasilnikom", te rekao kako mu se Europa kukavički ne suprotstavlja.

U govoru izraelskim veleposlanicima u Europi i Aziji ministar Avigdor Lieberman, čelnik kranje desne stranke Yisrael Beitenua, obrušio se na Erdogana, žestokog kritičara izraelske politike prema Palestincima.

> Turski predsjednik optužio Zapad za orkestriranje napada na Charlie Hebdo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Šutnja civilizirane i politički korektne Europe na antisemitskog kvartovskog nasilnika poput Erdogana i njegove bande vraća nas u tridesete", rekao je Lieberman. Taj se komentar odnosi na nacistički progon Židova tridesetih godina 20. stoljeća. "Moramo reći istinu i biti otvoreni, sve staviti na stol", rekao je ministar koji je nekad bio izbacivač iz noćnih klubova, rođen u Moldovi, a sedamdesetih je emigrirao u Izrael.

Kritizirao je i europsku reakciju na prošlotjedne islamističke napade u Parizu, jer drži kako je pretjerano zataškana antisemitska priroda tih napada.

"U svijetu i u Europi većina rasprava vodila se o slobodi izražavanja, ekstremizmu i islamofobiji", rekao je o napadima u kojima je ubijeno 17 ljudi, među ostalim i četiri osobe u prodavaonici košer namirnica, a policija je ubila i svu trojicu napadača.

"No židovski i antisemitski aspekt jedva je i spomenut, a on je posebno težak", rekao je izraelskim poslanicima Lieberman koji je raskinuo savez s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i zadnjih dana sve žešće govori jer pokušava pridobiti potporu za svoju stranku uoči parlamentarnih izbora 17. ožujka, ocijenio je Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara