Jarnjak: Mišo Kovač je bio kod Sanadera, a Nina Badrić kod Biance Matković

Jarnjak: Mišo Kovač je bio kod Sanadera, a Nina Badrić kod Biance Matković

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

"NA TERENU sam odmah uvidio da je bilo šlamperaja", progovorio je Jarnjak o HDZ-ovim financijama na suđenju za aferu Fimi-media. Bivši glavni tajnik HDZ-a odradio je tek trećinu svog svjedočenja; iskaz će nastaviti davati u utorak i srijedu.

> Tijek ročišta

Svu odgovornost za crne fondove Jarnjak je prebacio na Ivu Sanadera, Mladena Barišića i Ratka Mačeka, a "ukopao" je i Branku Pavošević, bivšu šeficu HDZ-ovog računovodstva. Za Sanadera je tako kazao da je stajao iza svih odluka vezanih za materijalno-financijsko poslovanje HDZ-a, koje je Pavošević zatim operativno provodila.

Da je u HDZ-ovim financijama nešto trulo Jarnjak je, kako kaže, prvi put shvatio kad je vidio mjesečni telefonski račun od 120.000 kuna. Između ostalog, HDZ je plaćao račun za mobitel i Sanaderovoj kćeri Petri. "Sanader me pitao u čemu je problem. Rekao sam mu da ne možemo izdržati tako visoke troškove, a on mi je odgovorio da se ne brinem", posvjedočio je Jarnjak.

Za crni fond prvi put čuo od - vozača?!

"Vozač s kojim sam često putovao u jednom me razgovoru upozorio da se u stranci vrše isplate nekim ljudima. Pitao me dobivam li i ja nešto. Rekao sam mu da od stranke dobivam samo svoju redovnu plaću", kaže Jarnjak.

Kad je upitao Pavošević o kakvim se uplatama radi, šefica računovodstva kazala mu je da Sanader svaki mjesec dostavlja popis s imenima ljudi kojima treba isplatiti "apanažu". Na popisu je bio i točan iznos kojeg treba isplatiti pojedinim osobama.

"Sanader joj je rekao da će se taj novac osigurati preko Barišića", kaže Jarnjak. Dodaje da je kasnije saznao da se novac izdvaja i za neke medije, poput Osječke televizije i Z1. "Svakoj stranci je u interesu imati utjecaj nad medijima. No, stranka ni na koji način nije mogla biti suvlasnik u medijima, tako da to nije moglo biti plaćeno preko žiro računa", kaže Jarnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne bu dobro"

Kao primjere sumnjivih transakcija Jarnjak je naveo ugovor s Frankom Bilaverom, Mačekove poslove s Dankom Končarom i Slavenom Tintorom, Barišićeve "nabavke" novca od Igora Oppenheima vezano uz Arenu Zagreb, BMW kojeg je Sanaderu kupio Robert Ježić...

"I Ivan Šuker mi je jednom rekao da 'ne bu dobro'. Mislio je da neće se to sve skupa dobro završiti za HDZ, jer je čuo da se u Carini broje neki 'penezi'. I Branka Pavošević mi je jednom rekla da ide u Carinu brojiti neke novce. Bilo je jasno da se u Carini, čiji je šef bio HDZ-ov rizničar, ne mogu brojiti novci koji dolaze iz poštene djelatnosti", posvjedočio je Jarnjak.

Što je sve Maček radio u kampanjama?

Malverzacija je bilo i u izbornim kampanjama HDZ-a, kojima je u to vrijeme rukovodio Maček. Jarnjak se prisjetio zanimljive zgode vezane uz kampanju 2005. godine. Naknadno je, naime, s HDZ-ovog računa izvjesni Sertić, vlasnik firme Skan studio, povukao 5,2 milijuna kuna na ime usluga koje je u kampanji 2005. obavljao za HDZ.

U HDZ-ovoj evidenciji, međutim, nije bilo ugovora potpisanog sa Sertićem. "Mene je nazvao Maček i najprije mi je rekao da je ovrhom povučeno 4,1 milijun kuna. Pavošević mi je zatim rekla da se radi o 5,2 milijuna kuna. Kada sam je pitao zašto mi ranije nije rekla za tu ovrhu, odgovorila mi je da je Maček njoj kazao da je to sve riješeno", kaže Jarnjak.

Dio sredstava, oko dva milijuna kuna, HDZ je uspio dobiti natrag. Ostatak je ostao kod Sertića. Jarnjak je razmišljao i pokretanju sudskog postupka zbog nadoknade štete, ali od toga ga je odgovorio HDZ-ov odvjetnik. "Rekao mi je da nema smisla ići na sud jer taj Sertić ima nekakav dokument iz kojeg se vidi da je nešto radio za HDZ", kazao je Jarnjak.

Samo da Thompson ne pjeva za konkurenciju

Govoreći o kampanjama dotaknuo se i pjevačkih angažmana u istima. Tužiteljstvo se posebno fokusiralo na Marka Perkovića Thompsona, odnosno Barišićeve tvrdnje da je Thompsonu plaćeno više od pola milijuna eura kako 2007. ne bi pjevao niti za jednu stranku.

Jarnjaku taj podatak očito nije poznat, ali posvjedočio je je da je za HDZ bilo izuzetno važno da Thompson pjeva za njih, odnosno da ne pjeva za niti jednu od konkurentskih stranaka. Nije znao točno kazati tko je dogovarao aranžmane s pojedinim pjevačima. "Znam recimo da je Mišo Kovač bio kod Ive Sanadera, a da je Nina Badrić bila kod Biance Matković..."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara