Linić se povlači: Nemam više što tražiti u politici

Linić se povlači: Nemam više što tražiti u politici

Foto: HRT

SLAVKO LINIĆ više se ne namjerava baviti politikom, bez obzira kako će završiti njegov sukob sa Zoranom Milanovićem. Izjavio je to Linić u intervjuu za HRT-ovu emisiju "Hrvatska uživo".

"Ja ipak već imam 65 godina i neprekidno sam u operativi. Nisam tip političara koji može do 80. godine obavljati svoje funkcije. Moj posao je završio, neovisno o tome ostajem li u SDP-u ili ne. Borit ću se za SDP dok sam njegov član, ali za mene u politici više nema mjesta. Čak i ako se članstvo u ovoj situaciji prikloni mojoj istini", rekao je Linić.

A kako će se sukob između njega i Milanovića rasplesti, prema Liniću, treba odlučiti Glavni odbor SDP-a. Podsjećamo, to je jedino stranačko tijelo koje može smijeniti šefa stranke. "Mislim da Milanović nije uspješan premijer. Nije iskoristio šansu koju je imao u ove dvije i pol godine", rekao je Linić koji nije želio odgovoriti na pitanje je li Milanović nepošten političar, ali tvrdi da aktualni premijer "privatne interese stavlja iznad državnih".

Linić se stoga zalaže da SDP izabere novog predsjednika stranke, koji će ih što prije povesti na izvanredne izbore. "Bojim se da smo previše podijeljeni da bismo mogli ići na novog mandatara, na novi dogovor. Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje", rekao je Linić.

"Milanović želi zastrašiti moju obitelj"

Ponovio je Linić optužbe da Milanović zloupotrebljava svoj položaj. Tvrdi da je naredio obavještajnim službama da mu napakiraju optužnicu i smjeste ga iza rešetaka.

"Službe su po nalogu premijera Milanovića pokušavale komunicirati s mojim prijateljima, dobiti informacije. Kopa se po mnogim predstečajnim nagodbama, provjerava se sve oko mene bez da postoji nalog DORH-a ili bilo koga drugog. To je neovlašteno Milanovićevo ponašanje. Radi se o zastrašivanju, iako on zna se mene ne može zastrašiti. Ali takvo zastrašivanje djeluje na obitelj. To je ono što mu najviše zamjeram", rekao je Linić, te ponovio da prikuplja dokaze koje će izložiti nadležnom saborskom odboru.

Iz DORH-a Linić, kako kaže, nije dobio nikakav poziv. "Nisu me zvali na razgovor niti po jednom predmetu. Ni po predmetu Spačva, za koji me sumnjiči predsjednik Vlade, a da i ne govorim o prozivanju skupine građana iz Rijeke. U Saboru nema zahtjeva za skidanje imuniteta Slavka Linića", izjavio je Linić."I ja sam dijelom kriv za autokratsko ponašanje Milanovića"

Milanović u javnim istupima nije želio polemizirati s Linićem. Tek je kratko kazao da se radi o lažima i blaćenju. "Ja ga razumijem. To je ipak sukob ljudi koji rade i koji su uvijek na radnom mjestu i onih koji nisu baš toliko odgovorni na poslu. On je više okrenut osobnim interesima, a ja nacionalnim", kaže Linić.

Ipak, na pitanje zbog čega nije o svemu progovorio ranije, Linić odgovara da je, u vrijeme dok je bio ministar u Vladi, imao apsolutnu slobodu u radu: "Imao sam ogromnu samostalnost i mogućnost raditi i to je bio razlog zašto sam zaustavljao sve za što sam ocijenio da nije u redu. Odgovorno sam obavljao svoj posao, nisam imao prepreka za sve ono što sam mislio da treba odraditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prozvao je Linić i pojedine bivše kolege iz Vlade. "Ako smo probijali proračun na plaćama, ja mogu biti djelomično odgovoran, ali odgovorna je cijela Vlada. Ogroman broj ministara ponašao se odgovorno i vrijedno, poštivali su zadane veličine u proračunu, ali neki drugi nisu. Sankcija nije bilo".

Otvoreno je prozvao samo riječkog kolegu Željka Jovanovića, koji je otvoreno stao na Milanovićevu stranu. "Mirela Holy isključena je zbog jednog SMS-a, a hoćemo li govoriti o Jovanoviću i onome što je on učinio vezano za svoju sudbinu nakon završetka mandata ili još nekima koji su ušli u mirovinu, itd", kaže Linić pa dodaje:

"Mnogi od nas su krivi za takvo stanje u stranci. I ja sebi mogu predbaciti da sam prešućivao mnoga izbacivanja iz stranke. Tko god je imao svoje mišljenje i svoj stav nije bio dobrodošao. To nije dobro za stranku. I ja sam dijelom kriv za autokratsko ponašanje Milanovića".

"Jesam li ja lopov ili je to Milanovićeva spletka?"

Osvrnuo se Linić i na napise u dnevnom tisku da je Milanović osobno tražio da se prekine obavještajni nadzor nad svojim prijateljem Sinišom Petrovićem, predsjednikom Nadzornog odbora Ine.

"Ministri su s Petrovićem imali dosta velike sukobe. Bili smo nezadovoljni Inom. Ne znam zbog čega je bio pod nadzorom. Mi smo jasno davali do znanja da ocjenjujemo da Petrović ne štiti interese RH, niti interese Ine, već interese MOL-a. Vjerojatno je zbog toga bio nadzor, ali više od toga ne znam", kaže Linić.

Ivo Josipović je najavio da će od SOA-e zatražiti izvještaj o Linićevim optužbama. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan također je najavio istragu.

"Predsjednik Josipović kao institucija treba štititi zakonitost u RH i provjeriti što se događalo oko korištenja tajnih službi. Kada je u pitanju stranka, oni se trebaju opredijeliti. Je li Slavko Linić čovjek kriminalac koji krade hrvatsku državu, a optužen sam da sam pokrao 27 milijuna kuna u slučaju Spačva, ili je to ipak bila spletka njihovog predsjednika stranke da se makne čovjeka koji može raditi po 12-13 sati neprekidno, koji zna raditi i koji ima određeno povjerenje građana?", pita se Linić.

"Milanović je stajao iza medijske hajke"

Još jednom je Linić ponovio da ga je Milanović smijenio zbog interesa svoje obitelji i prijatelja. Ipak, kada je upitan o kojim se točno prijateljima radi, rekao je da ne želi s tim imenima izlaziti u javnost.

"Ja sam se Milanoviću suprotstavljao, zaustavljao sve što se nije radilo po zakonima i propisima, energično branio interese RH u dijelu plaćanja poreza... A nismo se slagali niti oko toga koga treba financijski podržati i na koji način treba davati državne novce za određene kradite. Zasmetao sam Milanoviću i smijenio me jer je bio izložen pritiscima svojih prijatelja i rodbine", rekao je Linić.

Bivši ministar financija tvrdi da je Milanović protiv njega poveo medijsku hajku putem Jutarnjeg lista, režimskog glasila kojeg izdaje EPH Ninoslava Pavića. Istog onog Pavića kojem je upravo Linićevo ministarstvo omogućilo predstečajnu nagodbu.

"Premijer je osobno stajao iza teksta o Spačvi u tom dnevnom listu i osobno je davao tumačenja. Cilj mu je bio medijska spletka, jer kroz medije je najlakše eliminirati protivnike", izjavio je Linić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara