Kako pobijediti Bandića?

Kako pobijediti Bandića?

Foto: Bruno Konjević/Cropix

VRIJEME je da SDP krene u potragu za novim kandidatom za gradonačelnika Zagreba.

Jer, nakon što su maknuli Davora Bernardića zato što su ankete pokazivale da ne može pobijediti Milana Bandića, sada ni njegov nasljednik Rajko Ostojić u njima ne stoji baš najbolje. Sadašnji ministar zdravstva zaostaje za Bandićem u prvom, ali još važnije, gubi u drugom krugu. I to za 14 posto glasova, sa samo pet posto neodlučnih.

Pa što onda Zoran Milanović još čeka?

Treći čovjek

Ima još taman toliko vremena da povuče svog kandidata Ostojića i pronađe novog, već trećeg čovjeka koji bi dovoljno potegnuo u anketama i pokazao se kao vjerodostojan kandidat. Još otkad je Milan Bandić napustio stranku, SDP ne uspijeva naći jačeg čovjeka u Zagrebu.

Možda je problem u tome što ga traži na krivom mjestu: u anketama, a ne na terenu.

Ali sad kad ga je ipak našao, mora još samo smisliti način kako da pobijedi. Pritom treba imati na umu nekoliko stvari.

Preko Facebooka do Kozari Boka

Prvo, SDP obično ne dobiva izbore, nego ih drugi gube. Tako je bilo na parlamentarnim izborima, tako je bilo na predsjedničkim izborima. Drugo, način na koji SDP obično vodi kampanje, preko društvenih mreža i stiliziranih plakata, mogao bi se pokazati nedovoljnim u metropoli kojom vlada Bandić.

Recimo, postavilo bi se pitanje kako preko Facebooka pobijediti u Kozari Boku.

Treće, da bi dobio Bandića SDP mora posegnuti za negativnom kampanjom, s obzirom da je to najuvjerljivija metoda obračuna s gradonačelnikom ogrezlim u korupciju i skandale. Ali do sada nije pokazao da je za to sposoban, kao što preko svoje vladavine Holdingom i Skupštinom nije pokazao da je sposobniji od Bandića voditi Zagreb.

Četvrto, Ostojić bi kao Milanovićev ministar mogao biti žrtva lošeg rejtinga Vlade, a peto, SDP mora biti svjestan činjenice da ovo nisu predsjednički izbori.

Piđin ingliš

Tu se ne može Bandića rušiti na "piđin inglišu" i nepoznavanju Ustava, na pozerstvu i frazetinama. Ovo je Bandićev teren, ovo su njegove ulice i njegove lokve, i za ovaj ulični rat treba imati kandidata koji je u jednakoj mjeri srastao s gradom i kojemu je u jednakoj mjeri stalo do pobjede.

Bandić se do te mjere počeo poistovjećivati sa Zagrebom da je običnim biračima teško uopće zamisliti da on jednog dana više ne bude na čelu grada. Pokazalo se to i prilikom snježne nepogode prije par mjeseci: Bandić se aktivirao, nametao, promovirao, kao da mu o tome život goli život ovisi.

Što je vjerojatno istina.

Josipovićev duh

Rajka Ostojića nitko ne poistovjećuje sa Zagrebom. Barem ne još, a pitanje je hoće li SDP za tu poveznicu imati dovoljno vremena jer nije još ni počeo graditi kandidata. U ovom trenutku stranka računa na recept za Josipovićev uspjeh: uglađeni intelektualac, pa još i doktor, s naočalama i manirima, trebao bi sići među raju i simbolizirati direktnu suprotnost zapjenjenom, mahnitom, na trenutke i karikaturalnom gradonačelniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Ostojića birači još nisu čuli da govori o Zagrebu, da razumije Zagreb, niti ga mogu zamisliti u blatnoj lokvi na Kozari Boku. Jasno, Bandić živi u luksuznom penthausu u Bužanovoj (za koji se još ne zna kako ga  je kupio), ali je svejedno uspio izgraditi imidž čovjeka s periferije.

Tu je još jedna važna stvar: Ostojić nije ostavio dojam da mu je stvarno stalo do Zagreba.

Kome je stalo do pobjede?

Do pobjede je nesumnjivo stalo njegovu stranačkom šefu, ali njemu to baš i nije "o glavu". On je ugledni liječnik, ministar zdravlja, njemu ne treba valjanje u blatu s Bandićem, a još manje mu treba spašavanje bankrotiranog Zagreba.

Ako pobijedi, odlično. Ako izgubi, nije neki problem. S druge strane, Bandić zna da je gotov ako izgubi.

Uglavnom, SDP je propustio priliku da u protekle tri godine otkako se riješio Bandića, pronađe njegova nasljednika, odnosno, izgradi kandidata koji ga može pobijediti na izborima. Shvatili su da to ne može učiniti mladi šminker. Sada se pokazuje da to (još uvijek) ne može ni fini liječnik.

A još manje se to može učiniti na "ho-ruk".

Do pobjede dva putića

Postoje dva načina kako se može pobijediti Bandić. Jedan je gotovo nemoguć, a drugi je poguban. U prvom slučaju, Bandića bi trebalo razotkriti kao neradnika kojemu uopće nije stalo do Zagreba i do njegovih građana. U drugom slučaju Bandića bi trebalo strpati iza rešetaka. Što bi se, pak, protumačilo kao besprizorno manipuliranje pravosuđem u svrhu političkih obračuna.

Da se htjelo, Bandića se odavno moglo procesuirati. Sada to izgleda kao davna prošlost.

Danas se zagrebački gradonačelnik precizno ideološki definira - pozivanjem na Boga i cenzuriranjem plakata za Fine mrtve djevojke - ali ovom prilikom to nije jedina okosnica njegove kampanje, kao što je to bilo na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, već samo nadogradnja na postojeći status zagrebačkog gradonačelnika.

A SDP? Nema toga što nije krivo učinio.

Bauljanje i anketiranje

Prvo je uz golemu buku smijenio Bernardića, stvorivši time zlu krv u zagrebačkoj organizaciji i zbunivši birače, zatim je generiranjem gubitaka u Holdingu i bauljanjem u Skupštini pokazao da nije dovoljno uvjerljiva alternativa Bandiću, a sada vjeruje da će se ankete o popularnosti ministara automatski pretočiti na lokalne izbore.

Kao da su to Brojke i slova, a ne politika.

I ako već jesu brojke bitne, onda valja podsjetiti da Bernardić u anketama nije stajao nimalo slabije - negdje čak i bolje - od Rajka Ostojića. Pa mu svejedno nije pomoglo. 

Imajući sve to u vidu, možda SDP-u još uvijek nije kasno da primi Bandića natrag. On ipak najbolje stoji u anketama.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara