Kerry: Nove sankcije mogle bi ugroziti pregovore s Iranom

Kerry: Nove sankcije mogle bi ugroziti pregovore s Iranom

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry u srijedu je kazao američkim zastupnicima kako bi bilo kakve nove sankcije donesene protiv Irana ugrozile pregovore s Teheranom o njegovom nuklearnom programu, prenosi BBC.

Članovima Senatskog odbora za bankarstvo poručio je da bi SAD u slučaju uvođenja ekonomskih sankcija mogao izgubiti partnere za pregovore, a parlamentarci su podijeljeni u pogledu ovog pitanja. Kerry je za BBC rekao kako su Iran i svjetske sile tijekom vikenda stigle vrlo blizu postizanju dogovora.

Prije sastanka sa senatorima iza zatvorenih vrata, najviši američki diplomat novinarima je rekao kako od svih traži da o ovome pitanju razmisle hladne glave, da temeljito razmotre što se može postići te procijene kakvi su realni izgledi za to. Kerry je ranije istaknuo kako smatra da nema tako velikih nesuglasica između članica grupe P5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina, plus Njemačka) i Irana koje bi spriječile postizanja dogovora.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu trebali bi se nastaviti 20. studenoga u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki republikanci i demokrati smatraju da bi novi niz sankcija usmjeren na naftnu i bankarsku industriju Irana mogao poslužiti kao neka vrsta uloga za pregovore.

Obamina administracija Irancima je ponudila odmrzavanje dijela sredstava zamrznutih u sklopu sankcija, ukoliko zemlja pristane na dogovor, istodobno inzistirajući na tome da bi oštrije restrikcije trebale ostati na snazi sve dok Iranci definitivno ne dokažu da ne pokušavaju proizvesti nuklearno oružje. Iranci uporno tvrde da je riječ o nuklearnoj energiji namijenjenoj isključivo civilnim potrebama.

Neki američki zastupnici smatraju da Bijela kuća djeluje prebrzo, a jedan dio ih je mišljenja da bi SAD trebao oštrije djelovati prema Iranu. "Iranski režim nije prekinuo sa svojim nuklearnim programom", rekao je republikanac Ed Royce. "I zašto bismo onda mi pauzirali sa sankcijama dok administracija požuruje Kongres na takav potez?"

Analitičari vjeruju da će Kerry, zajedno s potpredsjednikom Joeom Bidenom nastojati kod zastupnika lobirati da ne predlažu nove sankcije, prenosi BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara