Krenula obnova domova na poplavljenim područjima

Foto: Hina

KRENULA je obnova domova na poplavljenim područjima. Prvi su na redu objekti u Đurićima i Strošincima.

"Danas i sutra započinje građevinska obnova kuća i to onim smjerom kojim se voda povlačila nakon poplava. Prvi će na redu biti objekti u Đurićima i Strošincima. Međutim, Ministarstvo graditeljstva, građevinska inspekcija i Službe za koordinaciju paralelno odrađuju poslove na području svih poplavljenih naselja. Tako da se istovremeno na jednom području procjenjuje šteta, na drugom prikuplja potrebna dokumentacija, na trećem potpisuju izjave, a na cijelom području se uklanjanju ruševne zgrade…

Na područjima gdje je procjena štete i prikupljanje potrebne dokumentacije obavljeno, u tijeku je potpisivanje izjava nakon kojih slijedi ili isplata novca ili početak građevinskih radova. Dinamika isplate novčanih sredstava je sljedeća: korisnik obnove daje izjavu da želi nadoknadu štete kroz isplatu novčanih sredstava. Njegova se izjava ovjerava kod javnog bilježnika i šalje u ministarstvo koje daje nalog Fini za isplatu novčanih sredstava. Napominjemo da, nakon uplate Ministarstvo obavještava svakog korisnika, i nema potrebe da građani sami provjeravaju.


S današnjim danom potpisano je 50-ak izjava od kojih se 6 odnosi na građane koji žele da im država obnovi kuće, dok ostali žele isplatu novčanih sredstava. Za jedan je objekt utvrđeno oštećenje IV. kategorije i bit će izgrađena nova kuća. Od 6 osoba koje su izrazile želju za obnovom, 3 objekta se nalaze u Đurićima, a 3 u Strošincima.

Ukoliko se korisnik nije odlučio za isplatu, potpisana i ovjerena izjava šalje se u Ministarstvo te nakon potpisane Odluke o obnovi počinju građevinski radovi. Onim tempom kojim će se potpisivati izjave, tim tempom će se isplaćivati novčana sredstva odnosno otvarati gradilišta. Danas, 24.7., započet će obnova 2 objekta u Strošincima u Ulici braće Radića.

Napominjemo da se samo za kuće prve i druge kategorije oštećenja vlasnik kuće može odlučiti da, umjesto organizirane obnove, osobno preuzme obvezu obnove uz isplatu fiksnih novčanih sredstava. Za prvu kategoriju to je 40.000, a za drugu 70.000 kuna koji se isplaćuju u dvije rate", izvijestili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara