Lesar o Lex Perković: Ustavne promjene mogle bi biti nova zamka u koju se uvlači Sabor!

Foto:Arhiva

HRVATSKI laburisti - Stranka rada za sada ne podržava najavljene ustavne promjene, no konačnu odluku o tome tek će donijeti tijekom saborske rasprave, izjavio je danas predsjednik stranke Dragutin Lesar. u vezi s najavljenim promjenama Ustava, u dijelu nezastarijevanja teških ubojstava, Hrvatski laburisti suzdržani su iz straha da se opet ne onemogući izručivanje Josipa Perkovića Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga, rekao je Lesar gostujući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

"Bojimo se manevra da vladajući ustavnim promjenama žele omogućiti da slučaj Perković ide pred hrvatsko pravosuđe te da se time, po zakonu, izbjegnu osnove za njegovo izručivanje Njemačkoj", izjavio je predsjednik Hrvatskih laburista koji u Saboru imaju šest zastupnika. U prilog tomu, upozorio je da bi najavljene ustavne promjene trebale stupiti na snagu prije izmjena zakona o europskom uhidbenom nalogu, 1. siječnja 2014.
 
"Postoji mogućnost da ustavne promjene budu nova zamka u koju se uvlači hrvatski parlament", upozorio je Lesar. Podsjeća i kako vladajući nisu imali sluha na inicijativu laburista da se ustavnim promjenama referendumska regulativa uskladi s Ustavom.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Početkom ove godine, upravo SDP i Milanović, tvrdili su da Ustav nije dokument koji se svako malo mijenja u dnevno-političke svrhe. Sada ga oni predlažu mijenjati. Mi smo podjednako zainteresirani da se u tim razgovorima vidi što je s onim dijelom Ustava koji govori o referendumskom izjašnjavanju građana", poručio je Lesar, ističući kako reguliranje referenduma za njih ima strateško značenje. Kaže i da ih do sada s tim u vezi još nitko nije kontaktirao, niti im je išta ponuđeno.
 
Lesar je ocijenio i da će rasprava o ustavnim promjenama vjerojatno biti pretvorena u "jednu udbaško-ideološku temu" kao što je to bila i rasprava o europskom uhidbenom nalogu koja je obilježila zadnja dva-tri mjeseca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara