Linić: Prijatelja se ne odričem, a Kalem je moj prijatelj

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

> Podignuta optužnica protiv Linićevog najboljeg prijatelja Kalema: Tereti ga se za prevaru tešku 103 milijuna kuna

> Kako je Linić izgradio Kalemovo prljavo carstvo

"Sve ovo što se oko njega događa staro je pet godina. On je poslovni čovjek koji je u sukobu s nekim drugim poslovnim ljudima i ja sam uvjeren da će on to znati razriješiti", rekao je Linić u intervjuu Media servisa 'U četiri oka'.

"Ne odričem se prijatelja zato što imaju probleme"

"Kao ministar financija mogu biti jedino žalostan da je IGM Tounj nestao, da je to tvrtka koja je propala, ali budimo iskreni, sve se to događalo davno ranije i to je nešto što jest tragedija za zaposlene ljude", rekao je Linić.

"Prema tome, vjerujem da to što sam ja njegov prijatelj je nešto što dio ljudi pokušava stvoriti taj negativan imidž o meni, ali ... ja svoje prijatelje biram sam. Prema tome, ne odričem se prijatelja zato što oni imaju probleme. Ja bih to samo povezao, znate, ja sam deset godina bio pod istragama radi Tržnice gdje mi je policija napakirala da sam ukrao 80 milijuna kuna... Od svega toga ništa, ali dan danas ćete naći zločeste špijune, novinare koji pokušavaju reći da je Linić pokrao Tržnice Grada Rijeke za 80 milijuna kuna. Što to znači, da su se svi trebali odmaknuti od mene? Ne, svatko ima svoju sudbinu, svatko treba rješavati svoju sudbinu. Prijatelji su prijatelji", izjavio je Linić.

"Paraobavještajne službe bave se podmetanjem i blaćenjem mog imena"

Na upit utječe li to ipak na njegov posao kao ministra financija, Linić je rekao da ne utječe jer "da u takvim stvarima svatko treba rješavati svoje probleme".

"Polazim od toga da mnogi pokušavaju meni kao ministru reći da sam lopov, da sam se nezakonito bavio poslovima, da sam pokrao građane Hrvatske... Moja je utjeha da uz dvije godine takvih pakiranja, građani još uvijek ocjenjuju da sam čovjek koji ima znanja, energije i da ono što radim - dobro radim. Prema tome, još uvijek će se u Hrvatskoj podzemne službe, paraobavještajne službe baviti podmetanjem i blaćenjem mog posla i mog imena. Moje je da radim i da se na to puno ne osvrćem. To je ono što trebaju preispitivati tijela progona pa će se oni baviti time koliko je to istina ili ne. Ali na moj posao to ne utječe", kaže Linić koji tvrdi da ima energije završiti mandat ministra financija u ovoj Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je moja namjera", zaključio je ministar financija u intervjuu Media servisa 'U četiri oka'.

Prezaduženi smo, ali najavljuje nova zaduženja

Pred Linićem je i obrana rebalansa u Saboru. Smatra da će zastupnicima objasniti zašto do njega treba doći na način na koji je Vlada zamislila. U intervjuu Media servisa 'U četiri oka', osvrnuo se i na prijenos novca za iz 2. u 1. mirovinski stup.

Linić je rekao i da je država prezadužena, a i da će novih zaduženja biti.

"Zaduženja će biti i na domaćem i na međunarodnom tržištu, ali budimo iskreni, našim zaduženjem krajem prošle godine mi dosta mirno sada ponosimo pojedine manjkove u državnom proračunu, manje prilive", istaknuo je.

"Treba nam nekoliko godina da gospodarstvo počne raditi"

Prokomentirao je i ukidanje dodataka za vjernost službi. Na pitanje može li se ponoviti scenarij iz Račanovog doba kada su sudovi bili zatrpani tisućama tužbi, Linić je odgovorio da je proces borbe protiv prekomjernog deficita novost u Hrvatskoj te da je Vlada pokušala elaborirati na koji način treba donijeti mjere. Upravo je jedna od mjera ukidanje dodataka, kaže Linić koji naglašava i da ustavna rješenja pokazuju da Vlada ima na to pravo.

"Ali u isto vrijeme vjerujemo da ćemo s određenim dijelom sindikata naći razumijevanje jer nama je želja da kroz kolektivne ugovore riješimo taj dio", istaknuo je Linić koji je na primjedbu da će, iako njegovo objašnjenje zvuči logično, građani ipak ostati bez nekoliko stotina kuna u novčaniku i pitati se kada će biti bolje, ustvrdio:

"Ono što je - neće biti bolje, nama doista treba nekoliko godina da Hrvatsku ponovno vratimo u proizvodnju, veći izvoz, da, jednostavno to gospodarstvo ponovno počne raditi i investirati", rekao je između ostalog ministar financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara