Linić objasnio: Ne može niži PDV na hranu jer bismo onda imali manje prihoda!

Screenshot: YouTube

"POZDRAVLJAM sve tviteraše i tviterašice, drago mi je da na ovaj način možemo komunicirati", rekao je u to u uvodu snimke potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koju je objavila Vlada na svojim službenim stranicama. Naime, potpredsjednicGrčić i Milanka Opačić te ministar financija Slavko Linić odgovarali su na pitanja  građana pristigla preko društvene mreže Twitter i to o Smjernicama ekonomske i fiskalne politike 2014. do 2016. godine.
 
Ministri su htjeli na snimci ispasti "simpatični", ali bilo je teško na "simpatičan način" objasniti najveći broj pitanja o najavljenom povećanju međustope PDV-a s 10 na 13 posto.   
 
"Taj porast neće uzrokovati porast cijena i pad potrošnje", rekao je ministar Linić u snimci dodajući da se PDV ne može sniziti zbog velikog javnog duga koji je nužno vraćati. Linić je rekao da trošarine jesu visoke, ali su još uvijek najniže u Europskoj uniji, unatoč javno objavljenim podacima koja ga demantiraju. Linić je isto tako najavio kako su izmjenama Kaznenog zakona neisplata plaće i neuplaćivanje doprinosa postali kazneno djelo za koje prijeti zatvorska kazna do tri godine, a uskoro će započeti i s objavom liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće.
 
Ulaganje i razvoj?
 
Na pitanje zašto porezima najviše opterećuju radnike, tj. one koji bi trebali potrošnjom oživjeti ekonomiju, ministar Linić je odgovorio:
 
"Potrošnja nije održiv element gospodarskog razvoja i rasta i to smo dokazali jer smo u 23 godine hrvatskog društva s povećanim potrošnjama stvorili 200 milijardi javnog duga. Ova vlada smatra da ulaganjem i razvojem trebamo na neki način govoriti o svojoj budućnosti i sigurnoj budućnosti", kaže Linić.
 
Zašto se ne smanji PDV na hranu
 
Na pitanje zašto Vlada ne smanji PDV na hranu, Linić odgovara..
 
"Naša želja bi bila da PDV na hranu kao što su meso i riba možemo spustiti na 10 posto, ali tada je to manje prihoda, a znamo da moramo vratiti dugove. Dugovi su ti koji Hrvatskoj ne dozvoljavaju spuštanje hrane na međustopu koja neće biti 10 nego je prijedlog da bude 13 posto", poručio je Linić.
 
Glavni naglasak triju ministara je da budućnost trebamo graditi ulaganjem i razvojem, a ne potrošnjom".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara