Linić prijeti: Skresat ćemo dvije milijarde za plaće i bez dogovora sa sindikatima

Foto: Ronald Goršić / Cropix

MINISTAR financija je danas obećao da će izdatke za radnike u ovoj godini sigurno smanjiti za 2 milijarde kuna.

"Naš posao je fiskalna konsolidacija, a imat ćemo i ostvarenje proračunskih rashoda u ovoj godini, krenuli smo u razgovore sa sindikatima te će izdaci za plaće sigurno biti smanjeni za 2 milijarde kuna. Pod kontrolu ćemo staviti i nerazumne troškove javnih poduzeća", kazao je Linić na susretu s poduzetnicima u organizaciji Američke trgovačke komore.

> Sindikati od Vlade traže raspisivanje referenduma o kolektivnim ugovorima

Dodao je kako sindikati imaju pravo braniti svoju poziciju, ali i da će "novac sigurno uštedjeti". Ako ne postignu sa sindikatima dogovor oko kolektivnih ugovora tada će rezati "drugim metodama", a "jedna od njih je i rezanje plaća", piše Banka.

Ministar je najavio i daljnje smanjenje cijene rada kroz zdravstvene doprinose. "Dovršavamo smjernice s kojima ćemo krajem lipnja ili početkom srpnja izaći pred Vladu, a podrazumijevaju smanjenje cijene rada za dva posto putem zdravstvenih doprinosa", kazao je Linić.

"Uvoz treba zamijeniti domaćim izvozom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da mnogi poduzetnici šansu za reprogram duga "nisu ozbiljno shvatili" te da postoji mogućnost da Vlada dopusti da se dugovi reprogramiraju na tri godine. Rok plaćanja PDV-a će do kraja ove godine podići sa 30 na 45 dana. Priznao je da u pet mjeseci vladavine nova vlast nije uspjela pronaći rješenje za strukturalne promjene u željeznici i ulaganja u infrastrukturu, ali je obećao i da će "to promijeniti preko ljeta".

"Vlada u svom mandatu mora pokrenuti zapušteni energetski sektor jer je on taj koji može utjecati na dizanje stope rasta preko dva posto. Ići će se u privatizaciju energetike u djelu proizvodnje, a država će ostati vlasnik  monopolskih djelatnosti", rekao je Linić i ocijenio da njihov investicijski ciklus može omogućiti gospodarski rast od 2 do 3 posto. Smatra kako bi to trebalo biti dovoljno da se izvučemo iz krize, ali će biti potrebno i "zamijeniti uvoz sa domaćim izvozom".

"Ne možemo prihvatiti da su uništene dvije rafinerije"

Nije baš lijepo govorio o MOL-u koji je u Ini "zaustavio razvoj na području nafte i plina". "Ne možemo prihvatiti da su uništene dvije rafinerije, a da su bušotine pripremne za eksploataciju zapuštene", rekao je Linić i obećao da će daljnje usklađivanje cijena u energetici ići prema građanima, a ne prema gospodarstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara