Linićevo "tjeranje" Konstruktora u stečaj uznemirilo radnike; Linić o Žderiću: Sram ga može biti!

Linićevo "tjeranje" Konstruktora u stečaj uznemirilo radnike; Linić o Žderiću: Sram ga može biti!

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić, uoči sjednice Vlade, još je jednom komentirao slučaj Konstruktor. Splitska firma, najavio je jučer, jedna je od prvih koja će biti upućena u stečaj.

O vlasniku, Željku Žderiću, Linić nema lijepe riječi.

"To je čovjek koji više od 500 milijuna duguje svojim dobavljačima i podizvođačima i to samo govori o tome da je uzeo od države te novce, jer on je bio najveći partner države, a nije platio radnike na gradilištima", objasnio je Linić. Kaže kako je Vlada pokušavala pronaći rješenje godinu dana, a da je Žderić tek sada predložio da se 80 posto potraživanja dobavljača riješi ulaskom u vlasništvo. To je nerazumno, kaže Linić, to nije rješenje, vlasnik se pokazao neodgovornim.

"I sram ga može biti da je ostavio radnike bez plaća i uništavao mnoge svoje kolege građevinare. S takvim čovjekom nemamo što razgovarati, izgubili smo godinu dana. Trebamo sebe pitati jesmo li imali pravo na njega potrošiti godinu dana", rekao je Linić.

Najveći je problem, dodao je, to što su gradilišta već ranije prepuštena drugim radnicima. Država sada mora pripremiti ceste i autoceste za sezonu, a ta osoba, kako ga Linić naziva, brani drugim radnicima da dođu na gradilišta. Ministar financija najavljuje sudska rješenja u odnosima s Konstruktorom i ponavlja da Žderić ima niz povezanih tvrtki i da je posao Porezne uprave da pronađe novce koji su trebali završiti na računima radnika.

Sindikat Konstruktora: Linićeva izjava je pravno neutemeljena

Nakon izjave ministra financija Slavka Linića da će Konstruktor svakako u stečaj, oglasio se i sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u sindikatu možemo reći da je takva izjava gospodina Linića pravno neutemeljena i preuranjena jer je poznato da je u tijeku predstečajna nagodba. Dok se to ne završi ne može doći do stečaja", rekao nam je pravni zastupnik SSSH-a za Splitsko-dalmatinsku županiju Zoran Kačić.

Linićevo "tjeranje" Konstruktora u stečaj uznemirilo je oko 160 radnika koji su se vratili na gradilište autoceste pokraj Vrgorca. Kačić smatra kako bi ministar financija više trebao voditi računa o radnicima nego o direktoru Žderiću.

"Radnici ne znaju gdje su, što su, je li ili nije stečaj. Neki su otišli na gradilište, rade, nekakva sredstva im je Uprava dala. S obzirom na to da je pokrenuta predstečajna nagodba takav postupak davanja novca na crno je nezakonit", izjavio je Kačić i dodao kako je sindikat iscrpio sve mogućnosti dogovora s Upravom, koja je u obvezi obavijestiti radnike o stanju u Konstruktoru jer se to tiče njihova socijalnog položaja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara