Litva vraća obvezu služenja vojnog roka

Litva vraća obvezu služenja vojnog roka

Foto: Hina

LITVANSKO Državno vijeće za obranu u utorak je odlučilo ponovno uvesti obavezu služenja vojnog roka, javlja Delfi.

Litva je vojni rok ukinula prije nekoliko godina, no sada ga vraća u svjetlu promjena u geopolitičkoj situaciji, izjavila je nakon sastanka vijeća predsjednica Dalia Grybauskaitė.

"Mi moramo osnažiti obrambene sposobnosti naše zemlje. Suočena s novim geopolitičkim okolnostima, vojska mora biti primjereno pripremljena za obranu čak i u vrijeme mira. Današnja geopolitička situacija od nas zahtjeva da osnažimo i ubrzamo protok ljudstva unutar vojske. Iz navedenih razloga Državno vijeće za obranu je odlučilo da je neophodno privremeno, na pet godina, vratiti obavezno služenje vojnog roka," rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojni zapovjednici ističu da je nakon odluke o profesionalizaciji zainteresiranost za službu pokazao manji broj žena i muškaraca od očekivanog, pa bi ponovno uvođenje vojnog roka trebalo umanjiti nedostatak ljudstva i zemlju pripremiti za potencijalnu agresiju.

"Opasan nedostatak ljudstva nas sprječava da budemo valjano pripremljeni i predstavlja istinsku prijetnju nacionalnoj sigurnosti," rekao je general bojnik Jonas Vytautas Žukas.

Vlada procjenjuje da će novačenje i vojna obuka zemlju koštati upola manje od održavanja profesionalnih snaga slične veličine. Ukoliko parlament usvoji ponovno uvođenje vojnog roka, prva regrutiranja će započeti s rujnom.

Neki analitilčari smatraju da bi Rusija politiku destabilizacije, kakvu provodi u Ukrajini, mogla pokušati i na Baltiku, svojoj nekadašnjoj interesnoj sferi, bilo putem tamošnjih velikih ruskih manjina ili energenata, izazivajući odlučnost NATO-a da brani svoje manje članice.

Litva je sve zabrinutija ruskim ponašanjem, posebice zbog blizine enklave Kalinjingrada. Tamo je ruska vojska u prosincu izvela vojnu vježbu s 9.000 vojnika i 55 brodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara