MOL zatražio arbitražu protiv Hrvatske

MOL zatražio arbitražu protiv Hrvatske

Foto: Ilustracija

MAĐARSKA naftna kompanija MOL zatražila je od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj, objavio je u utorak MOL na internetskoj stranici budimpeštanske burze.

Zahtjev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske vlade putem pravnog zastupnika, međunarodnog odvjetničkog ureda Weil, Gotshal & Manges, a u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji, kaže se u priopćenju i dodaje kako MOL, "odavna strateški partner hrvatske vlade" i veliki ulagač u Hrvatsku, to čini "radi pokretanja pravne procedure za ostvarivanje svojih prava", iako ostaje "otvoren i za pregovore o sporu" s hrvatskom stranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MOL se odavno smatra strateškim partnerom hrvatske vlade kao jedan od najvećih stranih ulagača u hrvatsko gospodarstvo. U tome duhu MOL oduvijek traži prijateljsko rješenje svakog spora između MOL-a i hrvatske vlade", kaže se u priopćenju.

"MOL ima određene pravne obveze u odnosu na svoje dioničare, da nastavi s pregovorima u dobroj vjeri, ali ima i pravnu obvezu početi pravni postupak za ostvarivanje svojih prava", kaže se u MOL-ovu priopćenju i dodaje kako mađarska naftna kompanija "ostaje otvorena daljem traženju rješenja spora pregovorima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara