Matić odlikovao 13 hrvatskih branitelja

Matić odlikovao 13 hrvatskih branitelja

Foto: Hina

Povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u srijedu, 30. srpnja, u Ministarstvu branitelja RH ministar branitelja Predrag Matić odlikovao je u ime Republike Hrvatske 13 istaknutih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

"Već tradicionalno nekoliko dana uoči velikog hrvatskog praznika, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Predsjednik Republike Hrvatske dodjeljuje odlikovanja hrvatskim braniteljima i hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji to, nažalost, nisu dobili u ovih 20 godina. Politika Predsjednika Republike Hrvatske i politike ove Vlade ispravlja te nepravde. Ljudi u ovoj priči vide da ih Hrvatska nije zaboravila", tom je prigodom istaknuo ministar Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenstvo za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske osnovano je 2009. godine s ciljem doprinosa očuvanju digniteta Domovinskog rata i zahvale hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji za doprinos obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Povjerenstvo Ministarstva branitelja do danas je održalo 26 sastanaka na kojima je razmotreno 436 zaprimljenih prijedloga za dodjelom odlikovanja, kako hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, tako i istaknutim postrojbama Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova iz Domovinskog rata, od kojih je Povjerenstvo podržalo prijedloge za 358 fizičkih osoba, odnosno postrojbi iz Domovinskog rata te iste uputilo Državnom povjereništvu.

Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u ratu posmrtno je odlikovan Borislav Genčić, hrvatski branitelji smrtno stradali u šumi Rosinjača 5. prosinca 1991. godine. Odlikovanja su uručena članovima obitelji poginulih branitelja.

Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu odlikovan je Đuro Grgić, HRVI 100% II. skupine i Davor Jurčević, HRVI 80%. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovan je Radovan Hercigonja hrvatski branitelj i dragovoljac iz Domovinskog rata i pripadnik ZNG, pričuvnog sastava MUP-a i SJP PU KZ s ukupno 419 dana sudjelovanja u Domovinskom ratu. Sudionik je niza akcija: ''Poskok 2'', ''Bljesak'', ''Krug'', ''Oluja'', ''Oluja-Obruč'' i ''Nauk''. Redom hrvatskog pletera odlikovan je i Antun Kaurin, hrvatski ratni vojni invalid koji je u obrani Domovine sudjelovao kao pripadnik 3. brigade, Domobranske bojne Županja, 83. gardijske bojne Županja i 5. GBR Vinkovci. Isto odlikovanje uručeno je i Srećku Musiću, hrvatskom ratnom vojnom invalidu i dragovoljacu iz Domovinskog rata. U Domovinskom ratu je sudjelovao kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, 72. bojne VP Split, a ranjen je 1991. godine kao pripadnik MUP-a u Osojniku (Dubrovnik) prilikom potrage za nestalim suborcima.

Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, posmrtno su odlikovani Goran Škrbić i Željko Vorić. Isto odlikovanje uručeno je i hrvatskim braniteljima Vazmoslavu Pereši, Đildi Pliško, Tomici Turku, dok je Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu, odlikovan Ivan Maligec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara