Merkel u problemima: Nema koalicije bez uvođenja minimalne plaće!

Foto: Guliver Image / Getty Images

NJEMAČKI oporbeni socijaldemokrati (SPD) postavili su u nedjelju, uoči novog kruga pregovora, novu prepreku stvaranju vlade velike koalicije s kršćanskim demokratima (CDU/CSU) kancelarke Angelom Merkel, rekavši da će ustrajati na određivanju najniže plaće na razini cijele države.

Kršćansko demokratska unija CDU/CSU porazila je socijaldemokrate na izborima 22. rujna, ali kancelarki su za sastavljanje vlade potrebni ili SPD ili Zeleni kao koalicijski partner, a niti jedna od tih stranaka nije iskazala veliku želju da joj se pridruži.

Mogućnost da bi razgovori o koaliciji mogli potrajati mjesecima zabrinjava njemačke europske partnere koji se pribojavaju da bi to moglo odgoditi odluke o mjerama protiv krize u eurozoni.

Pregovori desnice i ljevice

SPD se smatra najvjerojatnijim saveznikom Angele Merkel, kao i u razdoblju od 2005. do 2009. kada je njemačkom upravljala koalicija desnice i ljevice. Te dvije snage ponedjeljak trebaju održati drugi krug preliminarnih razgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da Merkel na razgovorima iznese detaljne ponude, rekla je zamjenica predsjednika SPD-a Andrea Nahles u nedjelju.

"Neće biti vlade s SPD-om ukoliko ne bude dogovora o najnižoj plaći od 8,50 eura po satu", rekla je Nahles listu Bild am Sonntag. "Na tome sastanku očekujem da će ona preuzeti konkretnije obveze, ne samo glede najniže plaće".

Nema dogovora bez minimalne plaće

SPD je u svojoj kampanji tražio utvrđivanje najniže plaće i veće poreze na dohodak. Iako je stranka odustala od ustrajavanja na povećanju poreza, Nahles je rekla da članovi neće prihvatiti koalicijski dogovor bez određivanja najniže plaće. Kako u Njemačkoj nije određena najniža plaća, neki poslodavci plaćaju zaposlenike i tri eura po satu.

Kancelarkini kršćanski demokrati protive se najnižoj plaći na državnoj razini govoreći da o plaćama trebaju odlučivati oni koji pregovaraju i da podržavaju samo određivanje "najnižih granica" plaća po sektorima. Konzerbativci su i čvrsto protiv povećanja poreza.

CDU još nije odgovorio na posljednje izjave Andree Nahles.

Članovi SPD-a imat će konačnu riječ o ulaska u koaliciju s kršćanskim demokratima jer je vodstvo stranka obećalo da će organizirati stranački referendum o tome pitanju na kojem će se moći izjasniti svih 472.000 članova stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara