Ministar Vrdoljak: Ne znamo što s Inom, dajte nam par dana da zauzmemo stav!?

Ministar Vrdoljak: Ne znamo što s Inom, dajte nam par dana da zauzmemo stav!?

Foto: FAH

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak prokomentirao je namjeru MOL-a da proda dionice INA-e. Podsjetimo, MOL je jučer ovlastio svoj odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju INA-e. Mnogi to smatraju taktikom.

> Štern: Ini treba nova krv! Josipović: Mora se osigurati nacionalni interes! Milanović: MOL se ne šali

"Može biti taktika, ali ja sam uvjeren da su oni dovoljno ozbiljni ljudi, da se ne koriste taktikama koje neće u konačnici završiti s najboljim rješenjem za INA-u", rekao je Vrdoljak. Kaže da ga razvoj događaja nije iznenadio.
 
"Oni su dan prije, ako se sjećate rekli, da ne prodaju, a onda nakon razgovora, su rekli da ipak prodaju. A mi smo jednu stvar tražili, da INA radi po zakonima Republike Hrvatske i rekli smo im da je INA strateški nacionalni interes i da ćemo je na sve načine zaštititi, u interesu i kompanije, zaposlenika i nacionalnih i energetskih interesa. I ako je to dovoljno da se oni odluče za prodaju, dobro. Što da radimo", ustvrdio je Vrdoljak. Vlada je u svom priopćenju navela kako će kao regulator i tijelo odgovorno za energetsku strategiju zemlje poduzeti odgovarajuće mjere. O čemu se točno radi, pitali smo Vrdoljaka.
 
"Dajte nekoliko dana da se Vlada očituje na njihov stav. Mi imamo pravo prvootkupa na osnovu međudioničarskog ugovora iz 2009. godine, kojeg mi osporavamo i kažemo da se upravlja INA-om, ovim njihovom LODO modelom upravljanja, koji nije u skladu s hrvatskim zakonom, ali je on danas, nažalost, važeći. A u tom ugovoru stoji da imamo pravo prvootkupa. Kad dobijemo od njih službeni prijedlog za otkup dionica, tada će Vlada odlučiti što su nam daljnji koraci. I u slučaju otkupa, a i u slučaju drugih, kako je navedeno, regulatornih mjera koje možemo napraviti zato što smo rekli da je INA naš nacionalni interes i ne damo je, niti ćemo je dati, niti smijemo dati, niti se bilo tko odgovoran smije igrati s takvim nacionalnim interesom", poručio je ministar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Hoće li Vlada koristiti pravo prvootkupa, Vrdoljak nije želio spekulirati već je poručio: pričekajmo ponudu i službeni zahtjev.
 
"Ajmo vidjeti hoće li doći do toga da ćemo dobiti ponudu za prvootkup. A onda će Vlada zauzeti stav", zaključio je Vrdoljak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara