Ministarstvo Milanke Opačić odbilo primiti 20 tona robe za pomoć poplavljenim područjima

Ministarstvo Milanke Opačić odbilo primiti 20 tona robe za pomoć poplavljenim područjima

Foto: Klub mladih Rijeka

KLUB MLADIH RIJEKA koji se od prvog dana uključio u akciju pomaganja stanovništvu s poplavljenog područja poslao je ogorčeno priopćenje redakcijama i pismo Ministarstvu Milanke Opačić. Naime, tvrde kako je Ministarstvo socijalne politike i mladih nakon 24 sata natezanja odbilo zaprimiti vagon s 20 tona humanitarne pomoći koju je udruga Klub mladih Rijeka u koordinaciji s rektoratom Sveučilišta u Rijeci i prema napucima Hrvatskog Crvenog križa i samog ministarstva zaprimila, selektirala, zapakirala i otpremila na vagon Hrvatskih željeznica.

"Nisu u mogućnosti iskrcati robu"

"Klub mladih Rijeka organizirao je prijevoz navedene humanitarne pomoći direktno do privremenog skladišta Ministarstva socijalne pomoći i mladih u objektu Sladorane u Županji, a kao razlog zbog kojeg ne žele zaprimiti humanitarnu pomoć navedeno nam je da nisu u mogućnosti iskrcati robu!? Odgovorna osoba iz Ministarstva socijalne politike i mladih koja je odbila zaprimiti humanitarnu pomoć je glavna tajnica ministarstva gospođa Jasmina Mimica.", kažu iz Kluba mladih dodajući kako su im na kraju lokalne vlasti pomogle i organizirale prijem donacija direktno u općinu Drenovci.

"Udruga Klub mladih Rijeka uz pomoć više od 150 volontera od početka akcije prikupljanja humanitarne pomoći 18.05.2014. za poplavom pogođena područja zaprimila je, selektirala, zapakirala i otpremila oko 100 tona humanitarne pomoći koja je u vlastitoj organizaciji dostavljanja na pogođena područja te distribuirana putem lokalnih organizacija Crvenog križa. Također Klub mladih Rijeka u suradnji s Gradskim odjelom za odgoj i školstvo Grada Rijeke pokrenuo je akciju "Darujmo osmijeh" u kojoj su sudjelovali svi vrtići na području Grada Rijeke i u sklopu koje su se skupljale dječje potrepštine, igračke i hrana uz crteže i poruke djece Rijeke djeci Slavonije.", kažu iz Kluba mladih i dodaju da nastavljaju s prikupljanjem pomoći do 1. lipnja bez obzira na postupke Ministarstva socijalne politike i mladih.

Kabinet ministrice Opačić: Nismo odbili pomoć

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kabineta ministrice Opačić, stigao je Indexu sljedeći odgovor:

"Zlonamjerna je i netočna tvrdnja  Udruge Kluba mladih Rijeka da je Ministarstvo socijalne politike  i mladih odbilo primiti 20 tona humanitarne pomoći koju je udruga sakupila. Istina je da Ministarstvo socijalne politike i mladih nije ni u jednom trenutku odbilo pomoć čemu svjedoče jučerašnji e-mailovi izmjenjeni između tajnice ministarstva Jasmine Mimice koja koordinira radom skladišta u Županji, i navedene udruge.  Također, netočna je tvrdnja iz priopćenja udruge odaslanog danas medijima da su "organizirali prijevoz humanitarne pomoći direktno do privremenog skladišta Ministarstva socijalne politike i mladih u Sladorani Županja". Nikakva pomoć iz Kluba mladih Rijeka nije stigla do skladišta u Sladorani Županja. Da jest, bila bi primljena.

Ministarstvo socijalne politike i mladih je od prvih vijesti o poplavi u nedjelju 24 sata dnevno angažirano na skupljanju pomoći za unesrećene u Slavoniji. Otvoren je call centar, organiziran volonterski rad 120 volontera dnevno, 24 sata na dan je prikupljana pomoć prvo u zgradi ministarstva i slana direktno na teren, kasnije je akcija skupljanja pomoći proširena otvaranjem paviljona na Velesajmu. Sveukupno je do danas u Slavoniju u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih odaslano 109 šlepera i kamiona pomoći.

U tom smislu, u Ministarstvu socijalne politike i mladih smatramo niskim i podlim sav taj trud i ogroman obavljeni posao za unesrećene u posljednjih tjedan dana, pokušati preko medija baciti u blato zbog šuma u komunikaciji oko jednog kamiona ili vagona pomoći. Na kraju, zahvaljujemo svim građanima i volonterima koji su bez medijske pompe nesebično pomagali unesrećenima u prirodnoj katastrofi koja je zadesila Slavoniju i ujedinila Hrvatsku."

Predsjednik Kluba mladih: Rekli su nam da nema tko iskrcati vagon, sve sada ide direktno u Drenovce

Nakon ovog odgovora, Index je kontaktirao predsjednika Kluba mladih Rijeka Andreja Briščika koji nam kaže kako samo može ponoviti ono što su i napisali u priopćenju. "Mi smo riješili prijevoz od Vinkovaca do Sladorane, no kada su nam rekli da nema tko iskrcati vagon, tražili smo drugo rješenje. Vlak s robom, koja je utovarena još jučer, kreće večeras u 22 sata iz Rijeke i donacije će biti isporučene u Drenovce.", kaže nam Briščik. Dodaje kako su od službenice Ministarstva socijalne politike i mladih tražili da im se pismeno odgovori da nema tko iskrcati robu, no to im je rečeno samo telefonski, nakon čega su im poslali mail i tražili pismeni odgovor no još ga nisu dobili.

"Pozivamo institucije da počnu raditi svoj posao"

"U cilju razjašnjavanja situacije koja je nastala našim dopisom upućenim Ministarstvu socijalne politike i mladih htjeli bi dodati nekoliko činjenica, te Vas ovim putem molimo da tekst ovog priopćenja objavite u cijelosti.

Poanta našeg obraćanja javnosti nije prozivanje dotičnog ministarstva niti njegove tajnice Jasmine Mimice nego stvaranje poticaja za pokretanje institucija ove države. U ovoj nesreći koja je zadesila cijelu regiju jedini koji su se iskazali su građani koji su svojim angažmanom, donacijama i radom jedini svijetli primjer kako se treba ponašati u kriznim i izvanrednim situacijama. Realno Ministarstvo socijalne politike i mladih je jedino ministarstvo koje je na terenu i to je činjenica koju moramo resprektirati. Sramotno je da se ovakve situacije dešavaju u ovakvim izvanrednim okolnostima i da na kraju ispaštaju ljudi na terenu koji su ostavljeni bez prave logističke i materijalne pomoći institucija čiji je ovo posao.

Krivnja za nastalu situaciju sigurno nije na tajnici ministarstva nego ona prvenstveno leži na nadležnim institucijama koji nisu bile spemne pružiti adekvatnu podršku ljudima na terenu.

Vagon humanitarne pomoći koji je tijekom ponedjeljka 26.05.2014. pripremljen za prijevoz, prikupljen je u samostalnoj organizaciji udruge Klub mladih Rijeka, a zbog nastale situacije prebačen je za Općinu Drenovci i sva humanitarna pomoć prikupljena već sutra će se naći u pravim rukama.

Još jednom napominjemo da naš cilj nije degradacija hvalevrijedne akcije prikupljanja humanitarne pomoći. Loše je da se kroz medije ocrnjuje cjelokupna akcija prikupljanja humanitarne pomoći u gradu Rijeci u kojoj je sudjelovalo više od 300 volontera koji su uložili iznimnu količinu pozitivne energije i želje za pomoći onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije. Klub mladih Rijeka nastavlja kroz cijeli ovaj tjedan prikup humanitarne pomoći i ovim putem još jednom pozivamo sve građane da se uključe u akciju i svojim donacijama pomognu u poplavama stradalim područjima, a sve nadlažne institucije pozivamo da konačno počnu raditi svoj posao. "

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara